Kako je opljačkana „Keramika Kanjiža“

U vreme premijera Vojislava Koštunice sistemska pljačka i korupcija. "Karamika Kanjiža" se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije, ali je tada mnogo više firmi uništeno

06. jan 2013

Vrednost sume koja je na različite načine bila isisana iz fabrike keramičkih pločica „Keramika Kanjiža“, koja se nalazi na spisku od 24 sporne privatizacije čije je ispitivanje zatražila Evropska unija, iznosi oko 10,5 miliona evra – izjavio je nekadašnji zamenik direktora te fabrike i predsednik njenog upravnog odbora Karolj Čizik, koji je danas republički poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine. – Kao direktno zainteresovani, koi je izgubio deonice i čija je karijera prekinuta, sa žalošću i gorčinom se sećam tih događaja. Dugi niz godina smo vodili borbu sa vetrenjačama protiv mafije. Naravno, izgubili smo, budući da u sličnim situacijama čovek može da pobedi samo u filmovima. Borbu smo morali da završimo kao gubitnici i materijalno upropašćeni – rekao je Čizik za „Mađar so“.

Prema rečima Čizika, teškoće u toj fabrici počele su još 2003. godine jer je, kako je naveo, jedan od novih vlasnika, Milan Lukić, tada počeo „pregrupisavanje“ obrtnog kapitala fabrike i on je u periodu od oko godinu dana nagomilao dug prema fabrici od oko 300 miliona dinara, a sve je to izveo tako da je dao da se otpreme proizvodi fabrike bez plaćanja. – Sledeće, 2004. godine, dug je dalje uvećavan – rekao je nekadašnji zamenik direktora, uz ocenu da se u fabrici događala „prava pljačka“. – Ako se sabere dog od oko 300 miliona dinara i onog koji mu je usledio, u visini od bezmalo 600 miliona dinara, onda je svima jasno koliki je bio iznos dugovanja – naveo je Čizik, uz prisećanje da je u to vreme vrednost evra bila oko sedamdeset dinara.

Upitan da li je, uz Milana Lukića, i drugi tadašnji vlasnik fabrike Živorad Vojinović učestvovao u potkradanju firme, nekadašnji direktor je odgovorio odrečno, navodeći da Vojinović samo nije uspeo da spreči Lukićeve aktivnosti i da je uzalud pokušavao da se ponaša kao dobar gazda. – Lukić se ugradio u državne strukture, podržavali su ga, pored ostalih, Agencija za privredne registre, kao i tadašnji ministar pravde, premijer, kao i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić – rekao je Čizik, uz komentar da je Lukić za svoje aktivnosti dobio „dobru zaleđinu“. – Pomenuti suvlasnik, inače, za pretpostaviti je bio samo figura, preko koje su delovali „veliki“ – smatra Čizik.

– Pljačka „Keramike“ nije pojedinačni slučaj. U vreme premijera Vojislava Koštunice to se serijski događalo. To što Evropska unija traži preispitivanje 24 privatizacije ne znači da u Srbiji može da se evidentira samo toliko sličnih slučajeva. Mnogo je više preduzeća upropašćeno na sličan način. Međutim, ako pitanje navedena dvadesetčetiri preduzeća bude istraženo, onda ćemo dobiti veoma dobru sliku o tome šta se, zapravo, dogodilo, jer su se stvari u svim slučajevima odvijale po sličnom scenariju – kazao je Čizik.

Imajući u vidu da je sagovornik „Mađar so“-a među imenima onih koji su podržavali Lukića pomenuo i funkcionera čija je stranka deo aktuelne vladajuće koalicije, na pitanje kolike šanse vidi za dosledno istraživanje slučaja, republički poslanik LSV-a navodi da će se ako istina bude obelodanjena onda zaista ispostaviti da li sa zloupotrebama mogu da se dovedu u vezu i ličnosti koje su bliske sadašnjoj vladi. – Teško je zamisliti kako bi se u ovakvim uslovima to izvelo, selektivno se ne može pristupiti razjašnjavanju počinjenih korupcija. Biće zanimljivo dočekati da li će se Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, u skladu sa obećanjima, zaista obračunati sa korupcijom, budući da ono što se dogodilo nikako neće moći da odvoje od svojih koalicionih partnera – rekao je Čizik. On je, naime, u vezi sa antikorupcijskom borbom državne vlasti, odnosno Aleksandra Vučića izneo stav da su se “nažalost do sada obistinile samo cirkuske igre, a da se na hleb još čeka“. Dodao je da dovodi do problematičnih osećanja i činjenica da je borba protiv korupcije sve do sada bila prilično selektivna i da ona ponajviše liči na hajku protiv Demokratske stranke, odnosno ličnosti koje su joj bliske, te da ta činjenica čini upitnim čitav proces.

Inače, Milan Lukić, koji je trenutno u bojama DS-a odbornik smederevske gradske skupštine, krajem novembra prošle godine izazvao je saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba izgubila život. Prema policijskoj istrazi, Lukić je vozio brzinom većom od dozvoljene, ali nije bio pod dejstvom alkohola. Lukića u Smederevu ljudi znaju kao privrednika sa velikim kapitalom i političara.

Početkom marta 2009. fabriku keramičkih pločica koja je bila u stečajnom postupku kupila je „Keramika Kanjiža plus“ iz Beograda za 452 miliona dinara na aukciji koja je organizovana u subotičkom Trgovinskom sudu. Ova firma je je od pokretanja stečaja koristila fabričke kapacitete koje je uzela u zakup. Preduzeće „Keramika Kanjiža Plus“, sa udelom od po 50 odsto, osnovali su Luka Beograd i jedna firma registrovana na Kipru.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga