Kako je i Deda Mraz ostao bez posla

Produkcijski tim studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu smislio je i samostalno izradio crtani film pod nazivom "Beyond Reality Inc.", u čijem scenariju se osvrću na globalne probleme nezaposlenosti, korporacijiskih mašinerija i okrutnosti sveprisutne trke za novcem i tržištem.

01. jul 2014

Ideju o Deda Mrazu koji zbog posledica ekonomske krize gubi posao, studenti su pretočili u poučan i zabavan crtani film koji će trajati nešto duže od 18 minuta, a svaka sekunda sadržaće 12,5 sličica stop moušn (stop motion) tehnike animiranja.

Naziv filma „Beyond Reality Inc.“ aludira na firmu izvan realnog sveta, koja je u fokusu scenarija, i koja reformom društva biva privatizovana.

U filmu će biti prikazano više od 20 lutkarskih junaka u 12 scena, među kojima se pojavljuju heroji iz različitih epoha istorije i mitologije, a svaki od njih govori jezik zemlje ili epohe iz koje potiče.

Tako se u filmu govori osam svetskih jezika, od kojih su dva izumrla (starogrčki i latinski), a glavni junak, Deda Mraz, govori ih sve jer je univerzalni svetski junak.

„U crtani film koji smo odlučili da radimo, utkana je naša potreba da kao umetnici progovorimo o onome što u društvu ne funkcioniše. U današnje vreme postoji mnogo stvari o kojima se ne govori, a trebalo bi, pa smo se mi o njima izrazili kroz film, jer se time bavimo i jedino kroz tu vrstu umetnosti možemo da reagujemo na pojave koje su loše“, rekao je za agenciju Beta reditelj, scenarista i snimatelj filma Vukašin Živaljević.

Kako je objasnio, tim je za izradu crtanog filma odabrao tehniku stop moušn jer je ta vrsta rada slabo zastupljena, a veliki je izazov, pa su kroz njega mogli da uče i napreduju, kao i da steknu iskustvo u oblasti koja nije specifična za svakodnevni posao snimatelja i reditelja.

Živaljević je rekao da proces izrade ovakvog filma traje dugo, da je u njemu učestvovala velika volonterska ekipa glumaca, ljudi koji su figuricama davali glasove, kao i scenarista, animatora, rekvizitera, majstora svetla, dizajnera i drugih umetnika.

„U pitanju je precizan, čak filigranski rad pomeranja rekvizita i lutkica, kako bi od fotografija bile napravljene pokretne slike. Dešavalo se da radimo ceo dan, i da, kada uveče poslažemo sličice, dobijemo svega par sekundi snimka, kojima smo bez izuzetka bili oduševljeni nakon ogromnog napora uloženog u snimanje“, objasnio je Živaljević.

U scenama filma postavljeni su rekviziti ručne izrade gde je, prema rečima Živaljevića, jedan papir A4 formata složen na veličinu kutije šibica, „olovke“ su pravljene od čačkalica, ulična rasveta od malih dioda, a detalji na stolovima, rafovima prodavnica ili ulicama, oblikovani su od gline i plastelina i ručno obojeni.

On je dodao da, na kraju svega, forma filma nije presudna, da ona umetnicima može da pomogne da se izraze, već je najvažnija poruka koju stvaraoci žele da prenesu publici.

Kampanja za finansijsku podršku ovom projektu počela je 1. jula na sajtu “Rockethub”, namenjenom finansiranju inovativnih i društveno korisnih ideja u celom svetu. Više o tome kako i vi možete da podržite film pročitajte OVDE.

Producentkinja fima Jovana Stojaković koja studira na smeru filmske produkcije Akademije umetnosti u Novom Sadu, rekla je da je rad na filmu za nju, kao učenicu, bio veliki izazov, jer se morala uklopiti u profesionalne uslove rada, rokove, finasiranje i organizaciju posla.

„Ovako mala, nezavisna produkcija se suočila sa velikim i ozbiljnim zadatkom, ali entuzijazam i naši potencijali kao mlade ekipe su nešto što ne dovodi u pitanje“, kazala je Stojaković.

Kampanja prikupljanja finansija za film na sajtu „Rockethub“ traje tokom celog jula, a novosadskim umetnicima za uspešan kraj potrebno je da prikupe sedam hiljada dolara.

Maja Leđenac

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga