Kajl Skat: Mediji u Srbiji treba da budi psi čuvari, a ne borbeni psi

“Različita mišljenja i stavovi su sve tiši i tiši, a mediji se koriste kao oružje za napad na pojedince, nevladine organizacije, opozicione partije”

08. maja 2019

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izrazio je zabrinutost za nivo slobode medija u Srbiji.

“Različita mišljenja i stavovi su sve tiši, mediji se koriste za političke napade. Slobodni mediji bi trebalo da budi psi čuvari, a ne borbeni psi”, istakao je Skat na svečanosti dodele NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo, sinoć na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Prema njegovim rečima, borbenog psa vlasnik može pustiti u bilo kojem trenutku da napadne i da ućutka poruke kritike koje mediji upućuju vlastima.

Dodao je da je to opasno za Srbiju ukoliko želi da bude zemlja mira, demokratije i prosperiteta.

Skat je ocenio da jedan broj medija u Srbiji ne služi javnosti, već isključivo biznisu i politici.

“Ima razloga za zabrinutost po pitanju novinarstva u Srbiji. Srbiji su potrebni slobodni i nezavisno mediji”, naveo je Skat i dodao da takvi mediji mogu da postoje samo u atmosferi u društvu u kojoj nema straha, pretnji i političkih pritisaka.

Prema njegovim rečima, novinarstvo u Srbiji je u krizi, o čemu svedoče i izveštaji Reportera bez granica, prema kojima je Srbija za četiri godine nazadovala za čak 31 mesto na svetskoj lestivici slobode medija.

“Različita mišljenja i stavovi su sve tiši i tiši, a mediji se koriste kao oružje za napad na pojedince, nevladine organizacije, opozicione partije”, ocenio je Kajl Skat.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga