Kafa solidarnosti sa osnivačima omladinskog kluba

Osnivači kluba Culture Exchange su zahvalili novinarima, studentima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima na podršci i kazali da im njihova solidarnost mnogo znači

24. juna 2013

Dvadesetak novinara novosadskih redakcija i dopisništava, aktivisti nevladinih organizacija, studenti i građani organizovali su večeras akciju „Kafa solidarnosti“, u znak podrške osnivačima omladinskog kluba Culture Exchange, koji su poslednjih dana dobijali ozbiljne pretnje od strane ekstremista.

Akciju su samoinicijativno organizovali novinari, kako bi im pružili podršku i objasnili da se ne slažu sa stavovima iznetim u tekstu na portalu organizacije „Omladina Srbije“, a u kojem su osnivači ovog kluba optuženi da su „sektaši“ i u kojem su navedeni i njihovi lični podaci, fotografije i adrese stanovanja. Nakon tog teksta, osnivači kluba su počeli dobijati ozbiljne pretnje, koje su prijavili policiji.

Jedna od novinarki, Jovana Zdjelarević kazala je agenciji Beta da je došla, između ostalog, i kao građanka koja je i ranije bila gost kafića i nikada u njemu nije imala negativna iskustva. „Došla sam i kao novinarka, jer smatram da ovakve stvari u okviru profesije ne smeju da se tolerišu. Čak i da je istina sve što je u tekstu napisano, za to nema relevantnih argumenata, niti izvora informacija, niti je konsultovana druga strana“, rekla je Zdjelarević. Dodala je da joj je stalo da osnivači kluba znaju „da nisu svi novinari neznalice i da ne uzimaju svi stvari zdravo za gotovo“.

Studentkinja novinarstva Sanja Kljajić kazala je da su studenti žurnalistike sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu došli kao budući novinari, jer su želeli da stanu u odbranu svoje buduće profesije. „Novinar je u tekstu direktno ugrozio bezbednost osnivača i ljudi koji dolaze u ovaj klub. Prekršio je sve kodekse i pravila novinarstva, a javnost treba da zna da takve informacije ne sme da smatra relevantnim“, rekla je Sanja Kljajić.

Osnivači su zahvalili novinarima, studentima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima na podršci i kazali da im njihova solidarnost veoma mnogo znači.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ranije je oštro osudilo tekst koji je objavljen na portalu „Omladine Srbije“ i ocenilo da se radi o „pozivu na linč“. NDNV je pozvao građane Novog Sada na solidarnost, kako bi se pokazalo da je glavni grad Vojvodine zapravo „grad otvorenog duha, a ne mesto ksenofobije, mržnje i inhibicije“.

„Culture Exchange“ otvoren je u Novom Sadu 2012. godine i okuplja mlade na manjim koncertima, radionicama, časovima jezika, projekcijama filmova.

U sklopu kluba postoji i „Kuhinja za bicikle“, odnosno radionica za popravku, pravljenje novih i recikliranje starih bicikala.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga