- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kad porastem prodaću bubreg

Viru ima 12 godina i živi u malom indijskom selu udaljenom tri sata od Nju Delhija. Prodaja dece u tom kraju nije retka pojava. Viru je koštao 2.500 rupija, oko 38 evra. Od tada radi u fabrici koja pravi kopije Guči torbi. Dnevno mora da zalepi njih 200, u suprotnom ima problema sa šefom. „Kad porastem biću bogat. Prodaću jedan bubreg i neću morati više da radim“, kaže Viru.

Po mnogim indijskim gradovima proširila se vest, da mogućnost prodaje postoji. Na crnom tržištu bubreg košta oko 800 evra. Za mnoge Indijce pravo bogatstvo. Istina, trgovina ljudskim organima u Indiji je zabranjena i kazna je pre nekoliko godina povećana sa dve na pet godina zatvora, ali efekat zastrašivanja ne daje rezultate.

Bubrezi su posebno jeftini u Indiji

Još 2003. godine medicinski časopis „The Lancet“ pisao je o tome da je transplantacioni turizam široko rasprostranjen u siromašnim zemljama i uvek se kreće u istom pravcu: sa juga na sever i sa istoka na zapad, od siromašnih ka bogatima, od tamnije ka svetlijoj boji kože.

„Trgovina organima je veoma opasna forma eksploatacije siromašnih ljudi, pre svega iz trećeg sveta i za to nemam nimalo razumevanja. Postoje hiljade ljudi koji su u Pakistanu ili na Filipinima donirali svoje bubrege i kojima je danas veoma teško,“ kaže Ginter Kirste iz medicinskog odbora nemačke Fondacije za transplantaciju organa.

Poznato je da trgovci organima indijski i afrički bubreg kupuju za oko 1.000 dolara, bubreg iz Rumunije ili Moldavije za oko 2.700 dolara, dok za bubreg iz Turske izdvajaju 10.000 dolara. A zarada je desetostruka.

Presadio 4.000 bubrega

Priču o tome kako bogati bolesnici svoj život produžuju na račun siromašnih, donosi i aktuelno izdanje nemačkog nedeljnika Špigel. Nedeljnik piše kako je jedan bogati nemački industrijalac došao do bubrega jedne ruske imigrantkinje. Komentarišući taj slučaj urednik Špigela Štefan Vinter kaže da je reč o mafijaškim strukturama. „Doktor koji je izveo tu operaciju, operisao je u mnogim zemljama sveta, već je presadio 4.000 bubrega i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Špigel piše da mnogi doktori putuju po svetu i presađuju organe tamo gde nema velikih kontrola. U slučaju da se recimo razotkriju neke klinike u južnoj Africi ili Brazilu, odlaze u druge zemlje. Trenutno su omiljene klinike na Kipru, i u Kazahstanu, saznaje Špigel.

(Peter Humel/Boris Rabrenović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!