Kad država zaboravi seljaka

Ove godine izostali regresi za đubrivo, sve se agrane mere svele na kredite

14. sep 2011

Naravno da cene svake pa i paorske robe treba da se formiraju na tržištu, čega bi ovih dana naročito malinari morali biti svesni, ali naopako je da država dibidus digne ruke od poljoprivrednika i baš nikako im ne pomogne pred setvu.

Nije da paori ovdašnji neće zaraditi na kukuruzu, soji, suncokretu ali činjenica je da  im je cene uljarica ponovo propisala  jedna kompanija, da su inače poljoprivredni proizvodi sve  jeftiniji, a prinosi tanji. A sada ih čeka, po prvim procenama, setva 30 posto skuplja od lanjske, u kojoj će se i te kako osetiti nedostatak odgovarajućih agrarnih mera i pomoći države.

Ove jeseni neće, naime, biti regresiranog đubriva, a uz to, ono je i dobrano poskupelo. Tako će umesto lanjskih 260 evra po toni poljoprivrenici za NPK davati 390-400 evra. I prošle godine je, podsetimo, đubrivo koštalo oko 350 evra, ali je država tu odigrala značajnu ulogu intervenišući subvencijama kojih sada nema. Tako će seljaci ove jeseni plaćati đubrivo najmanje 40 posto skuplje. Seme je takođe „otišlo”, i to 20 ili 30 posto. Recimo, po informacijama iz poljoprivrednih udruženja, semenska pšenica staje od 28 do 50 dinara. Jeftinije su domaće sorte, koje idu od 28,5 do 31 dinar, dok su strane značajno skuplje. Istovremeno, cene paorske robe padaju. Suncokret je, recimo, 30 odsto jeftiniji od lanjskog. Uljare su obnarodovale otkupnu cenu od 31,5 dinar za kilogram ove uljarice, uključujući PDV, a prošlogodišnji suncokret koštao je 42 dinara.

 – Opet je očigledan nekorektan odnos prerađivača prema nama. Mogu kako hoće i rade šta hoće. Oborili su cenu našeg proizvoda, a nisu spustili cenu ulja. Takođe, nama su, na osnovu lanjske dobre cene suncokreta, „odrapili” repromaterijal i skupo smo ga platili, a onda su nas dokrajčili u otkupu – kaže za „Autonomiju“  veliki proizvođač suncokreta Dragiša Borić iz Lukićeva.

 Otkupna cena za soju je 35 dinara kilogram. Kukuruzu cena pada pa je sada oko 17,5 dinara kilogram, s PDV-om, a prošlog meseca je premašio i 24 dinara. Pšenica košta oko 17 dinara, koliko je bila i lane u ovo doba, ali je kasnije otišla na 28 dinara, dok sada beleži pad. Uz sve to, velika paorska muka je i manji prinos. Po nekim procenama kukuruz će „zglajzati” za trećinu, soja takođe…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga