Kacin: Tadićev bojkot besmislen

"Ako je Tadić hteo da kazni predsednicu Kosova, ni to nije postigao, već ju je promovisao".

04. jun 2011

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da predsednik Srbije Boris Tadić bojkotovanjem međunarodnih skupova zapravo promoviše Kosovo.
U intervjuu za „Danas“, Kacin je rekao da ne razume poruku predsednika Tadića, i da time što nije prisustvovao skupu u Varšavi, gde je bio i američki predsednik Barak Obama, nije kaznio Obamu, ako je to hteo. On dodaje da je to i loša poruka Poljskoj, zemlji za vreme čijeg predsedavanja se očekuje da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.
„Baviti se pitanjem da li Poljska sme ili ne sme nekoga pozvati sebi u goste, mislim da je besmisleno. Ako je Tadić hteo da kazni predsednicu Kosova, ni to nije postigao već ju je promovisao. Postoji bolji način za promociju Srbije od onog koji je izabrao i zato žalim zbog njegovih takvih odluka“, rekao je Kacin.
Predsednik Tadić nije otišao na samit zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope u Poljsku, kao ni u Rim na proslavu 150. godišnjice ujedinjenja Italije zato što je na te skupove pozvana predsednica Kosova Atifete Jahjaga.
Upitan šta misli o mogućoj podeli Kosova, što se u poslednje vreme pominje, Kacin je rekao da se teritorijalna celovitost neće dovoditi u pitanje i da nijedna država u EU neće podržati takve aspiracije.
„Srbija mora da razume da su dobri odnosi sa Kosovom ne samo u interesu Srbije kao države, već u interesu Srba i srpstva na Kosovu. Kosovo se ne može deliti. Podela Kosova je podela Srbije na duži rok“, rekao je Kacin.
Kacin je rekao da se radi na tome da Srbija dobije status kandidata do kraja godine, ali da je drugo pitanje kada će dobiti datum za početak pregovora.
„Tražimo od Srbije da ne bude zemlja, već država Srbija i da ovde konačno prorade institucije pravne države. Da se stvori atmosfera u kojoj bi bilo moguće ostvariti više stranih ulaganja, kao dostizanje jačeg raspoloženja celog društva ka evropskom putu“, rekao je Kacin.

„Srbija ne može da se igra sa restitucijom“
Kacin je kritikovao predloženi zakon o restituciji koji nije nešto što bi EU mogla da prihvati i rekao da „nije korektno od sprskih vlasti da šetaju institucije Evropske unije“, i da je to u stvari „pokušaj odugovlačenja tog posla kako bi se privatizacija završila do kraja i kako bi postalo nemoguće završiti restituciju“.
Izvestilac EP je rekao da početak pregovora jeste početak, ali da bi taj početak bio moguć neophodno je „srušiti u glavama velike zidine i osloboditi način razmišljanja“.
„Oni koji se bave harmonizacijom moraju da shvate da to ne rade za EU ili zbog ucene iz Unije, već da je reč o osposobljavanju srpske privrede da preživi u procesu približavanja.“

(Beta, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga