Kacin: Suludo je ukidati kancelariju Vojvodine

Srbija samu sebe obmanjuje avetima kojih jednostavno nema

27. avg 2012

Izvestilac Evropskog parlament za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Novom Sadu da je Vojvodina “najjači argument Srbije na putu u EU” i ocenio da su iskustva i kapaciteti koje ima Vojvodina u saradnji sa EU dragoceni za Srbiju i da ih treba iskoristiti na najbolji način i preneti na druge regione.

Kacin je nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom rekao da je osporavanje postojanja kancelarije Vojvodine u Briselu “jedno suludo pitanje”, jer ako svoje predstavništvo u EU mogu da imaju Kragujevac i Niš, ne vidi razlog zašto ne bi mogla i Vojvodina.

“Bilo bi vreme da se emocije malo smire, da se neko podigne iznad tog nivoa i sagleda koliko to Srbija štete sama sebi uporno čini iz godine u godinu, kada sama sebe obmanjuje avetima kojih jednostavno nema”, rekao je Kacin.

Ocenio je da je Vojvodina bila kolateralna šteta odnosa prema Kosovu i da smo konačno došli u situaciju da se nova vlast u Srbiji prema Kosovu obraća znatno racionalnije, a ne emotivno i istorijski i da u tome treba naći prostor za političku i ekonomsku saradnju.

Pastor je rekao da je Kacina informisao o svim aktuelnim temama u Vojvodini i da je posebno bilo reči o odluci Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine nadležnosti Pokrajine i inicijativi da se nađe način da se nastali problemi prevaziđu.

“Ja sam izvestio Jelka Kacina o našim razmišljanjima i pronalaska kompromisnog rešenja koje će značiti iskorak iz situacije u koj se nalazimo”, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Pastor je rekao da je sa Kacinom razgovarao i o najavama pojedinih političara da bi vojvođansko pitanje trebalo internacionalizovati.

“Ta rečenica je za mene sadržinski problematična zbog toga što Srbija u fazi evropskog približavanja ne može razdvojiti pitanja koja su značajna samo sa aspekta unutrašnje politike od pitanja koja su značajna za evropsko približavanje. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizivati jer se ono ne može sakriti”, rekao je Pastor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga