Kacin: Srbija ne treba da strahuje zbog viza

Fajon: Štetna mera, za sada nema opasnosti od uvođenja viza

12. sep 2013

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da Srbija nema razloga za strahovanje od uvođenja viza za ulazak u zemlje Evropske unije.

„Radimo na tome da države kandidati, a sada je i Srbija kandidat koji pregovara, na neki način harmonizuju svoj pravosudni sistem sa pravosudnim sistemima država članica. Tako da, realno gledajući, ta opasnost sve manje postoji i kao teorija“, rekao je Kacin za Radio Novi Sad.

Prema njegovim rečima, Srbija problem lažnih azilanata uspešno kontroliše.

„Rekao bih da je tu premijer Dačić u funkciji ministra unutrašnjih poslova napravio mnogo toga i javnost je svesna šta to znači i kakve teškoće to donosi zemlji i njenim građanima. Dok su se na drugoj strani organi progona posvetili sprečavanju tih kriminalnih radnji i organizovanog odlaska u te zemlje, te je i to urodilo plodom“, kazao je Kacin.

Fajon: Štetna mera, za sada nema opasnosti od uvođenja viza

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon ocenila je danas da je usvajanje zaštitnog mehanizma za privremenu suspenziju bezviznog režima „potencijano opasna i štetna
mera“ posebno za zemlje Zapadnog Balkana, ali da trenutno nijednoj od tih zemalja ne preti opasnost ponovnog uvođenja viza za putovanja u zemlje EU.

Evropski parlament u Strazburu je danas usvojio rezoluciju o uvođenju „zaštitnog mehanizma“ koji Evropskoj komisiji daje pravo da ukine bezvizni režim zapadnobalkanskim i drugim zemljama iz kojih bi naglo porastao broj lažnih azilanata ili bi došla u opasnost bezbednost država EU.

Fajon je ocenila da je usvajanjem ove rezolucije „ozbiljno ugrožena budućnost vizne i politike susedstva EU“, dodavši da je „Evropska narodna partija zajedno sa konzervativnim i populističkim snagama u EP još jednom pokazala da ne mari za bezbednost i slobodu kretanja evropskih građana što su fundmanetalna ljudska prava“.

Tanja Fajon je izrazila bojazan i da će ova mera u zemljama Zapadnog Balkana dodatno ojačati antievropsko raspoloženje i netoleranicju prema manjinama čiji su pripadnici najčešći podnosioci zahteva za azil.

Poslanica EP navela je međutim da trenutno ne postoji opasnost od ponovnog uvođenja viza za građane neke od zemalja Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da broj azilanata iz tih zemalja, iako i dalje značajan, manji nego prošle godine i da evropske vlade zato neće imati razloga da odmah aktiviraju mehnizam za suspenziju beviznog režima.

(Autonomija/RNS/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga