Kacin: Rehabilitacija je korak suprotno od EU

Draža Mihailović - simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije

26. mar 2012

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da bi eventualna rehabilitacija komandanta četnika Dragoljuba Mihailovića bila „korak u suprotnom smeru od Evropske unije“ i da bi mogla da nanese štetu imidžu Srbije.

„Rehabilitacija generala Mihailovića verovatno ima direktne veze sa evropskim integracijama Beograda, jer je reč o vođi kolaboracionističkog pokreta što može samo da nanese štetu imidžu Srbije“, rekao je Kacin za sutrašnje izdanje lista „Danas“.

On je kazao da bi eventualna rehabilitacija Draže Mihailovića mogla da stvori posebno negativne odnose sa susednim državama koje su bile „žrtve četničke ideologije“ i da bi onemogućila istinsko pomirenje.

Kacin je rekao da ga zabrinjava „evidentan pokušaj promene sistema vrednosti“ i dodao da je posleratna Evropa izgrađena na antifašističkim vrednostima, dok rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja „korak u suprotnom smeru“.

Upitan da li bi Zagreb zbog rehabilitacije Draže Mihailovića mogao da pravi probleme Beogradu u daljim evropskim integracijama, Kacin je rekao da će se to pokazati u narednom periodu, ali da eventualno odustajanje od rehabilitacije treba da se uradi zbog građana Srbije i afirmacije evropskih vrednosti, a ne zbog moguće reakcije Hrvatske ili bilo koje druge države.

Kacin je ocenio da se Zakon o rehabilitaciji zloupotrebljava jer je, kako je naveo, njegova suština da se kolektivna odgovornost skine sa pojedinih nacionalnih grupa i žrtava uspostavljanja komunističke vlasti.

„Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema šta da radi“, rekao je Kacin.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga