Kacin: Pravi trenutak za rešavanje pitanja autonomije Vojvodine

Beograd mora da reši pitanje finansiranja Vojvodine, sa čim se kasni već nekoliko godina

17. sep 2013

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Briselu da je sada pravi trenutak za otvaranje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine i poručio Beogradu da mora rešiti pitanje finansiranja Vojvodine.

„Imajući u vidu predstojeće pregovore o članstvu Srbije u EU, smatram da je ovo pravi trenutak za otvaranje pitanje ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine. Trenutni okvir autonomije je neizvestan i nejasan, što sprečava Vojvodinu, a samim tim i Srbiju da razvija svoje kapacitete“, rekao je Kacin na panelu „Vojvodina: izazovi na putu demokratske konsolidacije“ u Evropskom parlamentu.

Dodao je da je otvaranje pitanja uređenja autonomije Vojvodine naročito važno u svetlu iskorišćavanja predpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina.

„Zato mislim da je neophodno što pre rešiti ovo pitanje kako na nivou Ustava, tako i kroz sve prateće zakonske akte, kako bi se izašlo iz ove pravno nejasne i nesigurne situacije. U međuvremenu, Beograd mora da reši pitanje finansiranja sa čim se kasni već nekoliko godina“, poručio je Kacin.

On je ocenio da je Vojvodina „pravi adut“ Srbije tokom pregovora sa EU, jer je multikulturna i multinacionalna sredina, koja predstavlja „EU u malom“.

„Kroz prekograničnu saradnju sa susednim regionima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji, Vojvodina već sada razvija ekonomiju Srbije i otvara vrata ka EU“, kazao je Kacin.

Kacin u Beogradu uoči izveštaja EP o Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin počinje sutra trodnevnu posetu Beogradu povodom početka procedure usvajanja izveštaja EP o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Kako je saopšteno iz Brisela, Kacin će tokom posete u kojoj boravi do 20. septembra, razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom zaduženim za evropske integracije Brankom Ružićem, šeficom pregovaračkog tima sa EU Tanjom Miščević, predsednicom skupštinskog odobra za evropske intergacije Natašom Vukčević i drugim državnim zvaničnicima.

Kacin će tokom posete Beogradu razgovarati i sa šefom Delegacije EU u Beogradu Majklom Davenportom, kao i sa Goranom Miletićem, direktorom nevladine organizacije Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan.

Pastor u Briselu: Nije rešeno finansiranje Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas u Briselu da do danas nije rešno pitanje finansiranja Vojvodine, iako je to trebalo da urađeno još 2008. godine, i založio se za dijalog kroz institucije sistema.Brisel Vojvodina

„Do danas nije uređeno pitanje finansiranja Vojvodine iako je po Ustavu to trebalo da bude urađeno još 2008. godine. Postoji ustavna garancija od sedam odsto, ali je ona stalni predmet sporenja“, rekao je Pastor u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, na konferenciji „Vojvodina-Izazovi demokratske konsolidacije autonomije“, koja se održava pod pokroviteljstvom potpredsednika EP Lasla Šurjana.

Pastor je poručio da je demokratska rasprava unutar sistema parlamentarne demokratije jedini način prevazilaženja problema razlike „između normativnog i stvarnog“.

On je dodao da je neophodno smanjiti političke tenzije i izmestiti važna pitanja iz dnevno-partijskog života, te ih „premestiti iz medija u institucije“.

Prema njegovim rečima, pokrajinska skupština i vlada imaju institucionalne kapacitete i kadrovske potencijale da „relaksiraju postojeće sukobe“, jer je jedini način za njihovo rešavanje dijalog kroz institucije sistema.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli rekao je da Vojvodina poseduje jedinstveni obrazovni sistem koji paralelno funkcioniše na više jezika i time predstavja „unikum u Evropi“.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branisalv Bugarski rekao je da je u Vojvodini stvoreno konkuretno okruženje za budući razvoj, naročito u oblastima prehrane, poljoprivrede, energetike, IT sektora, delova za automobilsku industriju, i dodao da su prioriteti i ruralni razvoj i zaštita životne sredine.

U drugom delu diskusije, prisutnima su se obratili poslanici Evroskog parlamenta Jelko Kacin, Kinga Gal i Bernd Poselt,koji su imali jedinstven stav o tome da su multietničnost i multikulturalnost Vojvodine veoma važni u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Poslanica Kinga Gal kazala je da je srpski Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina dobar i jedinstven primer za Evropu i dodala da je Vojvodine „mala EU“, jer vekovima ljudi grade zajedničku budućnost.

Ona je ukazala i na važnost rešavanja problema finansiranja pokrajine i Statuta, jer će to pitanje svakako biti otvoreno u procesu pridruživanja Srbije EU.

Poslanik Bernad Poselt rekao je da je decentralizacija država važna za funkcionisanje EU.

On je ocenio da je centralizam uvek struktura nepoverenja i konfrotacije, te da je neophodno izgraditi poverenje i pomirenje kao preduslov za raznovrsnu Evropu regija bez centralizma.

Na panelu „Vojvodina-Izazovi demokratske konsolidacije autonomije“, koji je organizovala Skupština Vojvodine pod pokroviteljstvom potpredsednika EP Lasla Šurjana, učestvovao je i šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDP Srbije Pavle Budakov, a prisustvovali su i predsednica Odbora za međuregionalnu saradnju i evropske integracije Maja Sedlarević, i sekretar Skupštine Vojvodine Milorad Gašić.

Vojvođanska delegacija je posetila i Misiju i Ambasadu Srbije u Briselu, kao i predstavništvo Vojvodine, koje je u sklopu Misije Srbije.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga