Kacin: Postoje dokumenti o pozadini atentata na Đinđića

Taj odgovor mora da da Srbija

16. feb 2014

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je obavešten da postoji dodatna dokumentacija „van Srbije“ koja je vezana za pozadinu atentata na premijera Zorana Đinđića, što može biti iskorišćeno ako nova istraga bude pokrenuta.

„Taj odgovor mora da da Srbija, i to pre svega sama zbog sebe, a ne zbog zahteva EU. Da bi vladavina prava bila zaista ukorenjena…, moraju se raščistiti sva otvorena pitanja vezana za delovanje službi bezbednosti i njihovih veza sa organizovanim kriminalom i političkim strukturama. Svi ovi elementi su zastupljeni u atentatu na Đinđića“, rekao je Kacin za današnji novosadski Dnevnik.

Dodao je da mu je drago što je bilo pozitivnih reakcija srpskih zvaničnika i naveo da naročito ohrabruje izjava ministra pravde Nikole Selakovića da se mora staviti tačka na to pitanje jednom zasvagda.

Kacin je rekao da je u Bosni i Hercegovini nužna promena dejtonskog ustava i ocenio da je jedan od glavnih razloga za očajno stanje ekonomije u toj državi i katastrofalnu nezaposlenost nefunkcionalnost dejtonske BiH.

„Politička elita koja je okamenjena nakon rata je nebrojeno puta demonstrirala svoju neodgovornost i manjak kredibilitea, pa i legitimiteta. U tom kontekstu, erupcija protesta u Federaciji BiH, ali i u RS, je bila očekivana. To je poslednji poziv na buđenje ondašnjim sada već odlazećim liderima“, poručio je Kacin.

Ocenio je da zahtev za spajanjm kantona nije napad na Ustav, niti pokušaj državnog udara, nego zrela reakcija na dosadašnje blokade koje idu samo na štetu građana i ekonomije.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga