Kacin: Otkloniti nejasnoće oko ustavnog položaja Vojvodine

Prava manjina u Vojvodini su na adekvatan način zaštićena

10. apr 2014

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da treba otkloniti „sve nejasnoće“ u vezi sa ustavnim položajem Vojvodine u Srbiji.

Kacin je na skupu u Evrpopskom parlamentu u Briselu, koji je bio posvećen pravima manjina u Vojvodini, izrazio uverenje da će radne grupe koje trenutno rade na tome dobro obaviti svoj posao, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine. On je naveo da su prava manjina u Vojvodini na adekvatan način zaštićena zahvaljujući pre svega nacionalnim savetima i postojećim zakonima u ovoj oblasti koje treba dosledno sprovoditi.

Delegaciju Vojvodine je na skupu u Briselu predvodila potpredsednica Skupštine Vojvodine i predsednica Nacionalnog saveta Slovaka, Ana Tomanova Makanova, a u delegaciji je bio i pomoćnik pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine Janoš Oros. U delegaciji su bili i predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta Hrvata Slaven Bačić i sekretar Nacionalnog saveta Rumuna Marčel Dragan.

Ana Tomanova MakanovaIz Evropskog parlamenta skupu su se obratili i poslanici Eduard Kukan, Laslo Šurjan, Kinga Gal i Zdravka Bušić, kao i predstavnik Direktorata za proširenje Evropske komisije, Žan Erik Pake.

Na skupu je postignuta saglasnost o potrebi daljeg očuvanja i poštovanja prava manjina, njihovog kulturnog nasleđa, identiteta i položaja u Srbiji, kao integrativnog faktora u procesu evropskih integracija. Poseban naglasak stavljen je na poštovanje i negovanje manjinskih prava u oblastima obrazovanja, kulture, jezika i informisanja, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga