Kacin: Nemojte zloupotrebljavati Vojvodinu

Vojvodina već ima kapacitete i mehanizme koji će joj omogućiti da koristi sredstava EU

09. jan 2014

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je odluka Ustavnog suda Srbije da ospori dve trećine odredaba pokrajinskog statuta „fakat“ prema kojem treba postupiti, a ne koristiti to kao instrument za politizaciju.

„To je važno za stvaranje pravne države i racionalnog dijalog između institucija, a kako bi Srbija bila u stanju da Vojvodinu iskoristi kao snažan argument na putu ka EU. I umesto da se bavi Vojvodinom tako da je iskorištava kao materiju za politički obračun, treba da pokaže da je odgovorna prema svojoj budućnosti“, rekao je Kacin za Radio-televiziju Vojvodine.

On je istakao da Vojvodina već ima kapacitete i mehanizme koji će joj omogućiti da koristi sredstava EU, što bi, prema njegovim rečima, bio primer da se i drugi delovi Srbije osposobe da koriste ta sredstva.

Kacin je rekao da su priče o tome da Brisel odlučuje o tome da li će u Srbiji biti vanrednih parlamentarnih izbora ili ne „običan blef“.

„Niko iz EU neće odgovoriti Srbiji da li je bolje da ima te izbore ili ne. Srbija je suverena i odlučuje sama za sebe“, Neka Srbija ne radi ništa za Brisel, već samo neka brine za sebe“, rekao je Kacin za Radi-televiziju Vojvodine.

Kacin je dodao da Brisel ne odlučuje o tome da li će Srbija imati vanredne parlamentarne izbore, ali da mora znati da li je i koliko, ili više nije operativan aktuelni saziv Skupštine Srbije.

„Mi smo spremni da podržavamo Srbiju u njenim naporima i zato je važna sinhronizacija našeg rada“, rekao je on i dodao da sa stanovišta EU postoji scenario A ili scenario B, u zavisnosti da li će biti vanrednih izbora u Srbiji ove godine.

Prema njegovim rečima, u Srbiji istovremeno postoji zloupotreba medija, koje „političke elite koriste da bi diskreditovali jedni druge“.

„U tome učestvuju političke partije koje su uvek zloupotrebljavale medije kao kanale svojih nadmetanja. Međutim, pitanje slobode medija, kao i njihove odgovornosti i profesionalnosti je uključeno u poglavlja 23 i 24. A bez rešavanja tog problema, neće biti napretka“, poručio je Kacin.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga