Kacin i Pastor dobitnici Nagrade za toleranciju

Nagrada i Osnovnoj školi "Hunjadi Janoš" iz Čantavira

16. nov 2013

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i osnovna škola iz mesta Čantavir ovogodisnji su dobitnici tradicionalne Nagrade za toleranciju.

Njima su nagrade uručene na svečanosti u Bačkoj Topoli, povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije.

Kako je objašnjeno, Jelku Kacinu nagrada je dodeljena zbog kontinuiranog doprinosa napretku Srbije u evropskim integracijama i promociji Vojvodine u evropskim okvirima kao multikulturalne, multikonfesionalne, multijezične i multietničke regije koja predstavlja veliku šansu Srbije na njenom putu ka EU.

Kacin je zahvalio na nagradi i rekao da je put Srbije ka EU nezamisliv bez promocije tolerancije. Prema njegovim rečima, sama Evropska unija je zapravo „priča o međusobnoj toleranciji“.

Ištvanu Pastoru nagrada je dodeljena zbog kontinuiranog rada na poboljšanju međuetničkih odnosa u Vojvodini, a naročito zbog njegovog velikog doprinosa organizaciji ovogodišnje zajedničke srpsko-mađarske komemoracije nevinim žrtvama Drugog svetskog rata u mestu Čurug u Vojvodini, kojoj su prisustvovali i predsednici dve države, Janoš Ader i Tomislav Nikolić.

Pastor je zahvalio na nagradi i rekao da na potrebu tolerancije treba neprestano ukazivati. On se založio za otvoren razgovor o prošlosti pošto bez toga nema ni budućnosti u regionu, i ocenio da započeti proceš srpsko-mađarskog pomirenja može da bude primer za celi region i put ka regionalnoj stabilnosti.

Osnovna škola „Hunjadi Janoš“ iz vojvođanskog mesta Čantavir dobila je nagradu za toleranciju zbog doprinosa obrazovanju romske populacije u lokalnoj zajednici.

Nagradu dodeljuje Fondacija „Plavi Dunav“, pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Skupštine opštine Bačka Topola.

Odluku o nagradi doneo je Stručni savet te fondacije, u sastavu Dinko Gruhonjić, Dušanka Manić i Šandor Egereši, koji je i predsednik fondacije.

Egereši je na svečanosti ocenio da u Srbiji mora da se povede borba protiv diskriminacije, predrasuda i nasilja i založio se za najstrožije kazne za nasilnike. „Naše društvo je u teškoj moralnoj krizi, a pitanje tolerancije je na marginama društva“, rekao je Egereši.

Predsednica Opštine Bačka Topola Melinda Kokai-Mernjak kazala je da bi bilo „neverovatno lepo“ kada bi tolerancija za svakog čoveka bila „nešto što se podrazumeva“ i kada bi život bez tolerancije bio „nezamisliv“.

Neki od ranijih dobitnika te nagrade su poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak, pokojni profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević, publicista Mirko Đorđević, glumica Mirjana Karanović, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, bivša predsednica mađarskog parlamenta Katalin Sili, istarski župan Ivan Jakovčić.

Nagradu je dobio i Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, mladića koga su 1993. godine u rodnom Trebinju ubili pripadnici Vojske Republike Srpske, jer je pokušao da odbrani svog prijatelja, Bošnjaka Alena Glavovića.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga