Kacin: Crna Gora da kazni i Amfilohija

Moram reći da su, pre svega, sporne izjave mitropolita Amfilohija, koje su, po meni, ne samo primer nepoštovanja prava manjina, već i govor mržnje

23. okt 2013

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope Jelko Kacin izjavio je danas da očekuje da crnogorska država, pored huligana, adekvatno kazni i njihove duhovne mentore zbog napada na učesnike Povorke ponosa u Podgorici.

Kacin je kazao da je u rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, izrečenim pre podgoričkog prajda, prepoznao govor mržnje.

„Moram reći da su, pre svega, sporne izjave mitropolita Amfilohija, koje su, po meni, ne samo primer nepoštovanja prava manjina, već i govor mržnje. Na institucijama Crne Gore je da naprave procenu i da reaguju na to, naveo je on.

Kacin je portalu Analitika kazao da Crna Gora zaslužuje pohvale zbog održavanja prve gej parade u Podgorici.

„Crna Gora je pokazala da Ustav treba braniti delima, a ne rečima. Pravo na okupljanje svih manjina je jedno od elementarnih prava i održavanjem prajda to je dokazano i u praksi, istakao je on.

Prema njegovim rečima, podržavanje podgoričkog prajda pozitivno će se odraziti na dalji evropski put Crne Gore.

„Crna Gora je uspešnom realizacijom prajda pokazala da je predvodnik i lokomotiva evropskih integracija na Zapadnom Balkanu. To je primer koji treba slediti, kazao je Kacin, dodajući da Crna Gora može očekivati da do kraja godine otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24.

(Agencije) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga