Kacin: Beograd da ispuni obaveze prema Vojvodini

Kacin je ocenio da je Vojvodina “najdublje skriveni argument Srbije”. “Srbija bi to što zapravo ima na raspolaganju u Vojvodini morala promovisati i koristiti i drugde u Srbiji”, poručio je Kacin.

29. okt 2010

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da Srbija sada mora da se pripremi da će dobijati sve teže domaće zadatke od Evropske komisije, kako bi napredovala na svom putu ka Evropskoj Uniji. 

“U svakom slučaju, dobro je da je pred Srbijom put ka EU, a ne blokada. Ovo je početak jednog dugog, ali istorijski značajnog puta. Srbija je ta koja odlučuje kojom dinamikom, kojom željom, kojim kvalitetom ide prema i na kraju u EU”, rekao je Kacin novinarima u Novom Sadu, na osnivačkoj konferenciji Dunavske medijske mreže. 

Prema njegovim rečima, od ponedeljka pa nadalje sve odluke su na strani Srbije.

“Nekada je bila jedna televizijska emisija ‘Vi ste to tražili’. E, Srbija je to tražila i sada će dobiti ono što je tražila. Dobiće upitnik, dobiće izveštaj Evropske komisije u utorak, 9. novembra popodne, gde će jasno biti pokazano šta ne valja i šta treba odraditi”, naveo je Kacin.

Dodao je da se Srbija mora pripremiti na to da će dobijati domaće zadatke od Evropske komisije i da će ti zadaci biti sve teži i teži, kako bi se ojačale proevropske snage i kako bi administrativni kapaciteti “razvili sposobnost da čuju i razumeju poruke i da na njih odgovaraju”.

“To je sve proces, a kao što znate, najteža poglavlja i najteže stvari uvek dođu na kraju, kada je kandidat spreman za taj završni ispit”, rekao je Kacin.

Prema njegovim rečima, važno pitanje je da li je u Srbiji došlo do proboja u svesti da sve što se radi na evropskim integracijama, da se zapravo radi za Srbiju a ne za EU.

“Dok god neko bude mislio da to radi zbog mene, izvestioca, ili zbog evropskih institucija, biće na krivom putu. Došlo je ipak vreme da se Srbija okrene sebi i da nešto napravi za sebe”, poručio je Kacin.

On je naveo da treba pohvaliti ono što je Srbija do sada uradila, ali je dodao da treba i jasno reći da Srbija nije ništa uradila na području restitucije.

“Ono što je napravila na području reforme pravosuđa, nije ni pola nego je samo početak i sada je proces na stranputici i tu moraju biti napravljene korekcije. Potrebno je dosta učiniti i na području unapređenja medijskih sloboda i otklanjanja pretnji novinarima”, naveo je Kacin.

Kacin je ocenio da je Vojvodina “najdublje skriveni argument Srbije”. “Srbija bi to što zapravo ima na raspolaganju u Vojvodini morala promovisati i koristiti i drugde u Srbiji”, poručio je Kacin.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema procesa regionalizacije, iako ima dosta nerazvijenih područja.

“Svašta bi se ovde u Srbiji moglo naučiti od Vojvodine: i o načinu međusobnog komuniciranja, poštovanja, međusobnog poverenja. Sve su to stvari na koje Vojvodina može izuzetno pozitivno i brzo uticati i u drugim delovima Srbije”, ocenio je Kacin. 

Dodao je da je pozitivno to što je usvojen Statut Vojvodine, ali je rekao da, kada su nadležnosti Vojvodine u pitanju, ima još dosta toga da se uradi.

“Ako je Beograd rekao ‘A’, mora reći i ‘B’ i ‘C’, odnosno mora dati i finansijsku pozadinu za ono što je najavljeno i da to implementira i poštuje, jer samo najavljivanje i samo duvanje ne vodi ničemu, nije dobro ni za Srbiju ni za Beograd”, kazao je Kacin.

Prema njegovim rečima, osim što je poželjno da se poboljšaju odnosi između Beograda i Prištine i Beograda i Sarajeva, “ponekad bi bilo dobro popraviti odnose između Beograda i Novog Sada”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga