Kacin: EU nije tražila priznanje Kosova

Od Srbije se jedino traži, tvrdi on, da omogući slobodan protok ljudi, roba i usluga ideja i kapitala što je osnovni princip EU

14. dec 2011

Evropska unija nije tražila od Srbije da prizna Kosovo da bi dobila status kandidata za ulatzak u EU, tvrdi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

“Evropski parlament ne raspolaže ni sa kakvom informacijom da je Evropska komisija od Srbije tražila priznanje Kosova. Iza te izjave stojim. Ni jedna druga zemlja, članica EU, ne može jednostrano nešto tako tražiti od Srbije”, rekao je Kacin za Radio Slobodna Evropa.

 On smatra da je izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, a nakon nje i predsednika Srbije Borisa Tadića da je priznanje Kosova uslov za dobijanje statusa kandidata, izrečena za unutrašnjopolitičke potrebe u predizbornoj kampanji.

Od Srbije se jedino traži, tvrdi on, da omogući slobodan protok ljudi, roba i usluga ideja i kapitala što je osnovni princip EU.  Barikade i blokade ne mogu biti odgovor za izazove koji stoje pred Srbijom do marta kada će savet ponovo razmatrati dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, naveo je Kacin.

LDP: Opravdanja za neuspehe

I predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović tvrdi da nikakvi novi uslovi za kandidaturu nisu iskrsli u poslednji trenutak.

On smatra da srpski političari građanima nude opravdanje o izmišljenim novim uslovima i preprekama iz Evrope u zamenu za neuspeh politike evropskih integracija.

„Nema nikakvih novih zahteva iz EU, uslovi za kandidaturu su bili poznati odavno, a posebno ih je u Beogradu razjasnila nemačka kancelarka još u avgustu. Od tada je bilo jasno da Beograd mora da obezbedi da se život na severu Kosova odvija mirno i normalno, a da se u međuvremenu postignu i efikasno realizuju svi dogovori iz briselskog dijaloga“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je sebično da se razlozi za sopstveni politički neuspeh traže izmišljanjem navodnih neprihvatljivih zahteva Evrope i dodao da je vlast u Beogradu posle 9. decembra počela kampanju definitivnog napuštanja kursa evropskih integracija.

„Ako je tako, onda oni koji nisu uspeli da zemlju dovedu ni do statusa kandidata, to jasno treba da saopšte građanima i pruže im priliku da se o budućoj politici Srbije, naročito prema Evropskoj uniji i Kosovu, slobodno izjasne na fer izborima“, naveo je Jovanović.

On je dodao da građanima treba dati mogućnost da izaberu između budućnosti koje im se nude, odnosno između „kosovsko-evropskih fraza i crvenih linija“ i potpunog preokreta i suočavanja sa svim problemima.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga