Kabinet ministarke: BiH se priključila zajedničkoj izjavi o Avganistanu

Ministarstvo je odlučilo da se pridruži izjavi, pošto se radi o univerzalnim vrednostima koje podrazumevaju poštovanje ljudskih prava

20. avg 2021

Bosna i Hercegovina pridružila se zemljama koje su potpisale zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana, iniciranu od SAD, potvrdio je kabinet ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

Ministarstvo je tražilo saglasnost od članova Predsedništva BiH, iako nije bilo u obavezi da to učini, a potvrdan odgovor stigao je od bošnjačkog i hrvatskog člana, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, rečeno je za Radio Slobodna Evropa iz kabineta ministarke Turković.

Kako se navodi, iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nije stigao nikakav odgovor.

Ministarstvo je odlučilo da se pridruži izjavi, pošto se radi o univerzalnim vrednostima koje podrazumevaju poštovanje ljudskih prava.

Iz kabineta šefice diplomatije BiH navedeno je da to ne implicira da se BiH obavezala na prijem avganistanskih državljana dok oni budu čekali odobrenje vize za SAD, kao što su učinili Severna Makedonija, Albanija i Kosovo.

Bosna i Hercegovina i Srbija su bile jedine države Zapadnog Balkana koje nisu bile među potpisnicima zajedničke izjave 15. avgusta, kada je taj dokument objavljen na sajtu američkog Stejt departmenta. Na sajtu su sada navedene države koje su potpisale izjavu zaključno sa 18. avgustom. Srbija je u međuvremenu uvrštena na spisak, a na njemu i dalje nema Bosne i Hercegovine.

Dokumentom Stejt departmenta sve strane u Avganistanu se pozivaju da poštuju i da omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ratni plen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga