Južnokorejski poslanici odobrili istragu protiv predsednice

Tužioci takodje žele da ispitaju Park, ali je njen advokat tražio još vremena

17. nov 2016

Južnokorejski parlament usvojio je danas zakon o imenovanju specijalnog tužioca koji će istražiti korupcionaški skandal u koji je umešana prijateljica predsednice Park Geun Hje.

Parlament, u kojem većinu ima opozicija, glasao je i za parlamentarnu istragu navoda da je Park dozvolila svojoj bliskoj prijateljici i savetnici da manipulacijama utiče na vlast i da nezakonito stekne veliko bogatstvo.

Zakon o nezavisnoj istrazi je usvojen u vreme dok se državno tužilaštvo priprema da podigne optužnicu protiv predsedničine prijateljice Čoi Su Sil koja je, kako se sumnja, redovno dobijala poverljive informacije i mešala su u državne poslove.

Čoi nije imala zvaničnu funkciju, ali se veruje da je koristila svoj uticaj da natera preduzeća da daju milione dolara njenim fondacijama.

Tužioci takodje žele da ispitaju Park, ali je njen advokat tražio još vremena.

Park se izvinila jer je svojoj prijateljici dozvolila da rediguje neke njene govore i zbog toga što je skandal izazvao toliko nezadovoljstvo gradjana, ali nije komentarisala optužbe da joj je dozvolila da manipuliše vladinim poslovima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga