Južni Kipar: Pet milijardi eura u kešu stiglo u kontejnerima

Pet milijardi eura finansijske pomoći iz Evropske centralne banke (ECB) dopremljeno je u kontejnerima koji su se nalazili u posebnom avionu za Južni Kipar

28. mar 2013

Pet milijardi eura finansijske pomoći iz Evropske centralne banke (ECB) dopremljeno je u kontejnerima koji su se nalazili u posebnom avionu za Južni Kipar. Na taj način osigurana je gotovina koja je nedostajala bankama u toj zemlji, javlja Anadolija.

Posebnim avionom novac je iz sjedišta ECB-a dopremljen na aerodrom Larnaka, odakle je oklopnim vozilima, koje su osiguravali timovi specijalne policije, prebačen u državnu blagajnu. Ovim novcem vlasti planiraju ojačati finansijsko tržište zemlje.

Banke u Južnom Kipru, koje su bile zatvorene prethodnih 12 dana, danas u podne su ponovo otvorene. Nakon postignutog sporazuma sa Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fodnom (MMF), banke u Južnom Kipru su ponovo počele sa pružanjem usluga građanima.

Danas će banke u Južnom Kipru biti otvorene do 18 sati, a iznos novca koji može biti podignut ograničen je na najviše 300 eura, dok je plaćanje kreditnom karticom, transfer novca i standardno plaćanje ograničeno na pet hiljada eura.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga