Južna Dakota: Nastavnici će moći nositi oružje

Pristalice zakona kažu da će to spriječiti masovne pucnjave, kao što je bio masakr u decembru u školi u gradu Njutaun u državi Konektikat, kada je poginulo 26 lica

10. mar 2013

Zvaničnici američke države Južna Dakota usvojili su zakon kojim se dozvoljava nastavnicima i školskom osoblju da nose oružje.

Pristalice zakona kažu da će to spriječiti masovne pucnjave, kao što je bio masakr u decembru u školi u gradu Njutaun u državi Konektikat, kada je poginulo 26 lica.

Pod pritiskom Bijele kuće da pooštri zakone o naoružanju ovaj zakon odražava rastuću podjelu u SAD oko toga da li su ljudi bezbjedniji sa više ili manje oružja.

Ova mjera ne prisiljava škole da naoružavaju nastavnike i osoblje i neće tražiti od njih da nose oružje, ali dozvoljava školama da naoružavaju prosvjetne radnike ako to žele. Novi zakon stupa na snagu u julu.

Još nekoliko saveznih država već imaju odredbe u svojim zakonima koje omogućavaju nastavnicima da posjeduju oružje u učionicama.

„Međutim, Južna Dakota je jedina država u kojoj je zakonom dato ovlaštenje nastavnicima i osoblju da nose oružje“, rekla je analitičar pri Nacionalnoj konferenciji o državnom zakonodavstvu Lorin Hajnc.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga