Junker: Privredni rast, ulaganja i zaštita socijalnog modela

Novi predsednik EK je naročito upozorio da se hitno mora naći sporazum svih političkih činilaca u EU oko nužnih strukturnih reformi, budžetske ravnoteže i podsticanja investicija

22. okt 2014

Novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Strazburu da će njegova Komisija, čiji je sastav danas potvrdio Evropski parlament, učiniti sve da podstakne privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i zaštiti socijalni model Evropske unije.

Junker je, u izlaganju pred poslanicima Evropskog parlamenta, upozorio da se „mora udahnuti nova snaga evropskom projektu, budući da građani gube veru u evropske ustanove, levičarski i desničarski ekstremisti zadaju udarce, a konkurenti preuzimaju prostor“.

„Naše susedstvo je krhko i nestabilno, i to od Ukrajine i Sirije, pa preko Bliskog istoka do severne Afrike“, rekao je Junker.

„Talasi imigranata na spoljnim granicama Evrope koji traže bolji život, podsećaju nas da se mora biti solidaran i jamčiti za bezbednost naših granica“, naglasio je novi predsednik EK.

On se u izlaganju nije dotakao politike ulaska novih zemalja u članstvo EU, ali je ranije poručio da tokom idućih pet godina neće biti prijema novih članica.

Novi predsednik EK je naročito upozorio da se hitno mora naći sporazum svih političkih činilaca u EU oko nužnih strukturnih reformi, budžetske ravnoteže i podsticanja investicija.

Junker je predočio da su investicije u Evropskoj uniji od 2007. doživele pad od 20 odsto, a to je 500 milijardi evra, i naglasio da se to mora nadoknaditi.

Evropska komisija će, istakao je, uskoro obelodaniti plan mera za ulaganje 300 milijardi evra radi podsticanja privrednog rasta, konkurentnosti i otvaranja novih radnih mesta.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga