Juncker Trumpu: Ni mi ne želimo otcjepljenje Ohia

Predsjednik Evropske komisije kazao kako je zasad nejasno koju će politiku voditi Donald Trump

19. jan 2017

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump bi trebao prestati pričati o raspadu EU-a, rekao je u srijedu predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ističući da ni Evropljani ne nagovaraju Ohio da se otcijepi od SAD-a.

Uoči Trumpove inauguracije u petak, Juncker je rekao da će nova administracija uvidjeti da ne treba štetiti transatlanskim odnosima, ali je dodao kako je zasad nejasno koju će politiku voditi novi predsjednik.

Juncker je njemačkoj televiziji BR izjavio kako je siguran da nijedna članica EU-a neće slijediti primjer Velike Britanije i napustiti Uniju, uprkos Trumpovoj prognozi da će i ostali izaći iz bloka evropskih država.

Trump zamijenio Junckera i Tuska
„Gospodin Trump ne bi ih trebao indirektno poticati da to učine. Mi ne hodamo okolo i ne nagovaramo Ohio da izađe iz SAD-a“, rekao je Juncker.

Predsjednik Evropske komisije kazao je da tek treba razgovarati s Trumpom, suprotno ovosedmičnoj izjavi novog američkog predsjednika da su već razgovarali.

Juncker kaže da ga je Trump zamijenio s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

„Trump je razgovarao s gospodinom Tuskom, zamijenio nas je. Tako stoje stvari u međunarodnoj politici, sve je u detaljima“, zaključio je Juncker.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga