Juncker optužio Orbana za kampanju širenja dezinformacija

Lideri Evropske unije tražili su danas mere za suzbijanje namernog širenja dezinformacija

14. dec 2018

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Žan-Klod Junker) optužio je u Bruxellesu mađarskog premijera Viktora Orbana za vođenje kampanje dezinformacija o migraciji i istupanju Velike Britanije iz članstva u Uniji (Brexit).

„Neki premijeri koji sjede za ovim stolom šire lažne vijesti. Kada Viktor Orban kaže da sam ja odgovoran za Brexit, to je lažna vijest“, rekao je Juncker nakon summita EU i dodao da je mađarski premijer također uputio još jednu dezinformaciju – da su migranti odgovorni za Brexit.

Juncker je dodao da ne treba odgovornost prebacivati na druge već preispitati ko u vlastitim redovima izbjegava preuzeti odgovornost.

Na summitu se razmatralo pitanje širenja dezinformacija, a premijer Belgije Charles Michel (Šarl Mišel) zatražio je od Europske komisije da razmotri kazne ukoliko kampanja širenja laži ima za cilj namjerno destabiliziranje demokracije.

Lideri EU traže mere protiv dezinformisanja

S približavanjem izbora za Evropski parlament, lideri Evropske unije tražili su danas mere za suzbijanje namernog širenja dezinformacija.

Lideri EU su naveli da je pretnja od dezinformisanja „akutni i strateški izazov“ za demokratske sisteme u Uniji.

U saopštenju sa samita u Briselu, lideri EU su pozvali na „hitno reagovanje“ koje treba da se odražava uz puno poštovanje temeljnih sloboda.

Oni su pozvali na „brze i odlučne akcije“ da se obezbede „slobodni i fer evropski i nacionalni izbori“.

Lideri su naložili ministrima članica EU da podnesu izveštaj o napretku u martu. Izbori za Evropski parlament se održavaju krajem maja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga