Juncker: Bez EU perspektive moguć novi rat na Balkanu

"EU se mora brinuti o zapadnom Balkanu intenzivno, i pomoći gdje je neophodno"

05. okt 2018

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker upozorio je u petak da postoji opasnost od novog rata na Balkanu, ako Bosna i Hercegovina, Albanija, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo ne budu osjećali da je Evropska unija ozbiljna sa ponudom o budućem članstvu za njih, prenosi agencija France press (AFP).

„Ako se u veoma komplikovanoj situaciji u Evropi, poveća utisak da nijesmo sigurni u vezi sa nuđenjem perspektive članstva u EU za Zapadni Balkan, onda ćemo možda vidjeti kasnije, a vjerovatno čak i prije toga- ono što smo vidjeli na Balkanu 1990-tih,“ rekao Juncker u obraćanju austrijskom paralamentu.

AFP podsjeća da su pregovori zvanično počeli sa Crnom Gorom i Srbijom, Albanija i Makedonija su još na čekanju da otvore pregovore i klasifikovane su kao „zemlje kandidati“, dok BiH i Kosovo slove kao „potencijalni kandidati“.

Juncker je još prošlog decembra rekao da je proširenje na Balkan od vitalnog značaja za održavanje stabilnosti regiona i da se očekuje da će se Srbija i Crna Gora priključiti Evropskoj uniji do 2025., podsjeća francuska agencija.

Juncker je ipak dodao da je put za punopravno članstvo ovih država u EU „još uvijek veoma dug“.

Dok su neke balkanske zemlje postigle napredak „taj progres još uvijek nije otišao dovoljno daleko“.

Juncker je takođe je nagovijestio da bi EU mogla ponuditi državama neku vrstu „ekonomske oblasti, gdje se djelimično mogu ponašati tako kako će na kraju morati, kao punopravne članice“.

I predsjednik EK je u Beču ponovio da on ne vidi da će bilo koja od njih dobiti punopravno članstvo „prije 2025-te, a čak ni tada neće biti brzo“.

EU se mora „brinuti o zapadnom Balkanu intenzivno, i pomoći gdje je neophodno“, tvrdi Juncker i poručuje:

„Mora se osigurati da bude jasno da svi granični sukobi između država zapadnog Balkana moraju biti razriješeni prije nego što se ostvari članstvo.“

AFP navodi da je među najurgentnijim pitanjima status Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a što Srbija još uvijek ne priznaje.

Junker je danas govorio u autrijskom parlamentu tokom posjete Beču povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja austrijske republike, u novembru 1918. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga