JUKOM: Zaustaviti širenje mržnje

Pripremno ročište u krivičnom postupku protiv Radomira Počuče, koji je na svom Fejsbuk profilu pozvao pripadnike svih navijačkih grupa da nasiljem spreče skup Žena u crnom.

22. jul 2014

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) saopštio je danas da u ovoj organizaciji očekuju da pravosuđe izmeni dosadašnju praksu nekažnjivosti u slučajevima širenja mržnje i napada na branitelje i braniteljke ljudskih prava i sprovede fer i pravično suđenje u slučaju poziva na linč aktivistkinja udruženja Žene u crnom.

U JUKOM-u, čiji su pravnici ujedno i zastupnici Žena u crnom, ukazali su na nedostatak političke volje da se ovaj problem sistemski reši i zaustavi širenje mržnje kako protiv pripadnika manjinskih grupa, tako i protiv svih koji se zalažu za njihova prava.

„Komitet pravnika za ljudska prava podržava pravovremenu reakciju nadležnih organa i podseća javnost da ovaj incident nije usamljen, da su aktivisti organizacija često na meti neistomišljenika i da je dosadašnja politika nekažnjivosti otvorila prostor za ovako ekstremna delovanja, usmerena protiv svih pojedinaca i organizacija koji se svojim radom zalažu za toleranciju i promociju ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

Pred Višim sudom u Beogradu sutra će biti održano pripremno ročište u krivičnom postupku protiv Radomira Počuče, koji je krajem marta ove godine kao portparol antidiverzantske jedinice MUP-a, na svom privatnom Fejsbuk profilu pozvao pripadnike svih navijačkih grupa da nasiljem spreče skup Žena u crnom povodom obeležavanja 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Pravnici JUKOM-a su podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu za krivično delo rasne i druge diskriminacije, ali je tu prijavu tužilaštvo prekvalifikovalo u krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga