Jukom: Ugrožena demokratičnost izbornog procesa

Na delu je urušavanje pravne države

04. apr 2017

Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom apelovao je danas na nadležne u Srbiji da u cilju očuvanja demokratskog poretka i pravne države ispitaju sve prijavljene slučajeve koji upućuju na izborne nepravilnosti, kako u predizbornom periodu tako i tokom samog izbornog dana.

U saopštenju Jukom je naveo da posebna pažnja treba da se posveti navodima o krivičnim delima u procesu izbora i pravom građana da slobodno odlučuju o svom pravu glasa.

Jukom, koji je pratio predizborna dešavanja, kao i sam izborni proces 2. aprila, naveo je da je tokom predizborne kampanje bila primetna zloupotreba medijskog prostora, što je dovelo do neravnopravne zastupljenosti predsedničkih kandidata, čime je javnosti uskraćeno njihovo pravo na jednaku informisanost o predsedničkim kandidatima.

„Takođe, nefer kampanjom, građani su više puta dovođeni u zabludu oko stavova predsedničkih kandidata, odnosno njihovih programa“, ocenio Jukom.

Dodaje se da je neaktivnošću Regulatornog tela za elektronske medije samo pospešena nejednakost učesnika u trci za predsednika, dok je građanima poslata poruka da to regulatorno telo ne brine o pravu građana na pravovremeno, istinito i nepristrasno informisanje.

Posmatrači Jukoma uočili su brojne nepravilnosti na velikom broju biračkih mesta u Beogradu, od neurednih biračkih spiskova, nepostojanja glasača na biračkom spisku, premeštanja mesta glasanja van mesta prebivališta birača, korišćenja spreja pre provere postojanja birača u biračkom spisku.

„Nepostojanje spremnosti i želje građana da ove nepravilnosti prijave, govore u prilog tome da kod njih ne postoji poverenje u institucije koje bi o prigovorima odlučivale“, navodi se u saopštenju i dodaje da Jukomu nisu dostavljeni podaci o obukama stalnih članova biračkih odbora i da su se na terenu mogla videti nespremnost i neprofesionalan odnos prema pravu građana.

Jukomu se obratio veliki broj građana kojima je povređeno biračko pravo tako što im je onemogućeno glasanje u mestu boravka u inostranstvu, iako su u roku podneli zahtev.

„Primetan je i broj građana koji su uvidom u jedinstveni birački spisak uočili da je preminulim članovima njihovih porodica određeno biračko mesto van mesta na kojima su ikada imali boravak, a često upravo na teritoriji Kosova i Metohije“, navodi se u saopštenju.

Jukom je podsetio da su demokratski izbori uslov za ostvarivanje vladavine prava i pozvao sve nadležne da hitno reaguju i ne dozvole urušavanje pravne države podržavajući i opravdavajući radnje koje predstavljaju najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga