Juhas: Izmeniti zakon i pomoći poljoprivrednicima da plate doprinose

Poreska uprava, u skladu sa zakonom, dugovanja naplaćuje prisilnim putem, a u najgorem slučaju poljoprivredno zemljište dužnika stavlja se "na doboš"

15. avg 2014

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas izjavio je da se problem plaćanja doprinosa poljoprivrednika za zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje može rešiti izmenom zakona.

„Problem se može rešiti izmenom zakona, međutim, pošto je zakon u nadležnosti četiri ministarstva, kao što su ministarstva zdravlja, finansija, poljoprivrede i ministarstvo rada, formirana je radna grupa za izmenu zakona“, rekao je Juhas na tribini u Subotici a prenosi portal „Vojvodina danas“ (www.vajma.info).

Na tribini je još rečeno da mala poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini ne mogu da zarade profit kojim bi pokrili doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje i doprinose za penziono osiguranje, koji iznose 100 hiljada dinara godišnje.

Učesnici su ocenili da je zbog toga potrebno izmeniti zakon kako bi se doprinosi plaćali proporcionalno, u zavisnosti od veličine poseda.

Prema sadašnjim propisima, bez obzira na površinu zemljišta koju obrađuju, poljoprivrednici treba da plate 100 hiljada dinara godišnje za zdravstveno i penziono osiguranje, a zbog nemogućnosti plaćanja mnogi poljoprivrednici imaju nagomilane dugove prema državi. Poreska uprava, u skladu sa zakonom, dugovanja naplaćuje prisilnim putem, a u najgorem slučaju poljoprivredno zemljište dužnika stavlja se „na doboš“.

Subotički ombudsman Zlatko Marosiuk nazvao je „krajnje nepravednim“ sistem koji dovodi do gubitka poljoprivrednog zemljišta i nekretnina i naveo da se zbog problema prisilne naplate više poljoprivrednika obratilo Kancelariji ombudsmana u Subotici.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai rekao je da će gradske vlasti angažovati dva pravnika, s ciljem da pomognu poljoprivednicima.

(Autonomija/Vajdasag Ma

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga