Jugoslovenska kinoteka dobila salu Makavejev

Sala “Makavejev” zvanično je proglašena uoči projekcije filma “Nevinost bez zaštite” (1968), jednog od izuzetnih dela tog hvaljenog, ali svojevremeno i zabranjivanog autora

24. feb 2019

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke dobila je naziv “Makavejev”, u znak sećanja na velikog srpskog i evropskog reditelja Dušana Makavejeva.

Natpis na ulazu u dvoranu otkrio je 23. februara mladi reditelj Ognjen Glavonić, u prisustvu Makavejevljeve supruge i saradnice Bojane Makavejev, kao i kolega i prijatelja slavnog autora.

Sala “Makavejev” zvanično je proglašena uoči projekcije filma “Nevinost bez zaštite” (1968), jednog od izuzetnih dela tog hvaljenog, ali svojevremeno i zabranjivanog autora, kome je prethodne večeri i Fest odao počast posthumnom dodelom nagrade “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

“Ova predivna dvorana dobija ime kakvo zaslužuje. Nama je to velika čast. Siguran sam da će biti i svima koji će Salu Makavejev puniti iz dana u dan i gledati fantastične filmove iz istorije kinematografije, ali i novu produkciju, ono što spada u dobar film, a za koji nema dovoljno prostora među hitovima u bioskopskoj mreži”, rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, koji je i umetnički direktor Festa.

“Dušan Makavejev nas je nažalost napustio. Njegovo delo nije, niti će. Zahvalan sam članovima Upravnog odbora Kinoteke, na čelu sa producentkinjom Jelenom Mitrović, koji su prihvatili moj predlog da ova sala ponese jednostavno, a tako značajno ime – Makavejev”, kazao je Pantelić i pozvao Glavonića da otkrije natpis, kao autor koji predstavlja budućnost srpskog i evropskog filma.

Glavonić je istakao da mu je to čast, a da mu je žao što nije malo stariji.

“Nisam imao mnogo prilike da malo bolje upoznam Makavejeva kao čoveka. Ali sam ga upoznao kroz filmove. To je ono što će ostati”, rekao je Glavonić, autor nagrađivanog dokumentarca “Dubina 2” i debitantskog igranog filma “Teret”.

Makavejev je i dobitnik najvišeg priznanja Jugoslovenske kinoteke – Zlatnog pečata, koji mu je uručen 2012. godine.

U Jugoslovenskoj kinoteci održan je nedavno i komemorativni skup povodom smrti Makavejeva, jednog od ključnih autora crnog talasa, koji je preminuo u Beogradu u 87. godini. Kolege, prijatelji i poštovaoci istakli su izuzetnost njegove stvaralačke imaginacije i slobodan duh, a na komemorativnom skupu pročitane su i poruke filmskih autora iz regiona i sveta, među kojima su i Vim Venders, Frensis Ford Kopola, Džošua Openhajmer, Karpo Aćimović Godina, Milčo Mančevski…

Među tridesetak dokumentarnih i igranih filmova Makavejeva ističu se „Parada“ (1962), “Čovek nije tica” (1965), “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “WR: Misterije organizma” (1971), “Slatki film” (Sweet Movie, 1974), “Montenegro” (Montenegro – Or Pigs and Pearls, 1981), “Koka-kola Kid” (The Coca-Cola Kid, 1985), “Manifesto” (1988), “Gorila se kupa u podne” (Gorilla Bathes at Noon, 1993)…

Publika Festa imaće priliku da se podseti Makavejeva i kroz dugometražni dokumentarni film “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića, koji će premijerno biti prikazan 25. februara u Kombank dvorani.

(SEEcult, Foto: Kinoteka)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga