JUKOM i Beogradski centar za ljudska prava: Zabrinjavajuće stanje u medijima

"Novinarska profesija izložena stalnim napadima, čime se stvara velika nesigurnost i uzrokuje autocenzura"

03. maj 2017

Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) su danas, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja upozorili na veoma zabrinjavajuće stanje u medijima u Srbiji.

Te dve organizacije su u zajedničkom saopštenju apelovale da se hitno zaustavi urušavanje slobode medija kao osnovnog garanta ljudskih prava i sloboda u demokratskom društvu.

Neophodno je da vlasti u Srbiji prestanu sa pritiscima na medije i da hitno preduzmu mere u cilju pružanja efikasne zaštite od svih vidova zastrašivanja medija i novinara, obezbede delotvornu istragu i adekvatno sankcionišu počinioce svih slučajeva ubistava i napada na novinare“, navodi se u saopštenju.

Apeluju da se svakom građaninu Srbije vrati pravo da zna i da bude tačno, objektivno i nepristrasno informisan.

Podsećaju da Ustav Srbije jasno jemči svakome pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja, kao i da su sredstva javnog obaveštavanja dužna da to pravo poštuju.

„Dugogodišnja ekonomska kriza uticala je negativno na materijalni položaj medija koji je dodatno otežan okolnostima koje su posledica privatizacije medija, kao i vidljivo negativni rezultati sufinansiranja medijskih sadržaja iz budžeta“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da to neminovno dovodi do sve većih političkih i ekonomskih pritisaka na medije i da je, pored toga, novinarska profesija izložena stalnim napadima čime se stvara velika nesigurnost i uzrokuje autocenzura.

„Istovremeno, sve većom tabloidizacijom medija ruši se profesionalizam u medijima i urušava ugled novinarske profesije„, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da naročito zabrinjava namera Ministarstva kulture i informisanja da novom medijskom strategijom i izmenom medijskih zakona, onemogući kablovskim distributerima televizijskih kanala da proizvode ili poseduju sopstvene kanale.

Ocenjuje se bi se time „na udaru našle medijske kuće koje profesionalno i odgovorno izveštavaju bez obzira na političke pritiske“

Vlada i nadležno ministarstvo nejasno definišu politiku prema medijima, a nedavno otvoreno pitanje zabrane televizije N1 i aktivnosti nadležnog ministarstva na tom pitanju može dodatno doprineti stvaranju slike o pritiscima na nezavisne medije i onemogućiti njihov dalji rad“, ukazuje se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga