Jubilej srpskog pozorišta u Mađarskoj

Predstava "Čudo u Rondeli", rađena po tekstu Radoslava Zlatana Doriča, premijerno će biti izvedena 6. decembra u Budimpešti

29. nov 2013

Predstava „Čudo u Rondeli“, rađena po tekstu Radoslava Zlatana Doriča, premijerno će biti izvedena 6. decembra u Budimpešti, povodom obeležavanja dva veka od prikazivanja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku u tom gradu.

Prva profesionalna pozorišna predstava Joakima Vujića na srpskom jeziku, pod nazivom „Kreštalica“ izvedena je pre 200 godina u tadašnjoj Pešti u pozorištu Rondela, a jubilej će biti obeležen u Mađarskom nacionalnom teatru.

Režiser predstave Milan Rus rekao je na konferenciji za novinare da savremeno srpsko pozorište ove godine slavi još jedan važan jubilej – 20 godina postojanja srpskog pozorišta u Mađarskoj.

„Srpsko pozorište u Mađarskoj na visokom, profesionalnom nivou izvodi predstave na srpskom i mađarskom jeziku. Ova dva jubileja predstavljaju praznik srpskog, a takođe i mađarskog građanskog pozorišnog života i predstava je simbol velike saradnje dva naroda na pozitivan način“, kazao je Rus.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da je ovo značajan jubilej za srpsku pozorišnu scenu, naročito u trenutku kada se za kulturu ne izdvaja dovoljno novca.

„Predstava koja je pre dva veka izvedena u Budimpešti, govori nam o tome da je u ono vreme postojala dobra i kvalitetna atmosfera za pozorište. Danas kada se postavlja pitanje da li je u ovoj besparici kultura potrebna, odgovor je dat upravo tada“, izjavio je Grujić.

Predstavu „Čudo u Rondeli“ finansiralo je Ministarstvo kulture Srbije, a premijeri će prisustvovati predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Joakim Vujić (1772-1847), srpski pisac, prevodilac, učitelj stranih jezika, pozorišni stvaralac, a bio je i direktor Knjažesko-srpskog teatra u Kragujevcu 1835. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga