Jubilarni, 10. Kikinda Short

Čitanja su predviđena 1. i 2. jula u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” u Kikindi, 3. jula u Gradskoj bašti u Zrenjaninu i 4. jula u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu

01. jula 2015

Festival kratke priče Kikinda Short biće održan deseti put od 1. do 4. jula u Kikindi, Zrenjaninu i Beogradu, a predstaviće 14 pisaca iz 11 zemalja, koji će čitati svoje priče publici.

Na jubilarnom izdanju tog festivala, pod sloganom „Kikinda Reset“, gostovaće Faruk Šehić iz Bosne i Hercegovine, Petar Denčev iz Bugarske, Rade Jarak, Slađan Lipovec i Roman Simić iz Hrvatske, Daniel Batliner iz Lihtenštajna, Laslo Kiš iz Mađarske, Rumena Bužarovska iz Makedonije, Kozmin Perca iz Rumunije, Matjaž Brulc iz Slovenije, Santjago Pahares iz Španije, Šan Melangel Dafid i Sofi Kuk iz Velike Britanije i Slobodan Tišma iz Srbije.

Festivalu će se pridružiti i polaznici Radionice kreativnog pisanja Hila & Parobrod.

Petoro učesnika izabrano je na konkursu za učesnike sa prethodnih devet izdanja Festivala Kikinda Short, a desetoro su izabrali organizatori i selektori.

Čitanja su predviđena 1. i 2. jula u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” u Kikindi, 3. jula u Gradskoj bašti u Zrenjaninu i 4. jula u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine, kao i Fondacija Traduki i Kulturštiftung Lihtenštajn, institucije iz Velsa i
Mađarske, grad Zrenjanin, SkaSka i Turistički centar grada Zrenjanina.

Gradske vlasti Kikinde izdvojile su za jubilarno izdanje Festivala Kikinda Short 80.000 dinara, zbog čega su organizatori odlučili da odbiju tu podršku, navodeći da je reč o uvredljivo niskoj sumi.

Festival je 2014. godine održan pod sloganom “Kikinda, Sorry”, čime su organizatori želeli da podvuku činjenicu da ne samo što je opstao u gotovo nemogućim uslovima za razvoj kulture, već se širi i na druge države i gradove, budući da je, osim u Kikindi i Beogradu, održan delom i u Temišvaru, Segedinu i Zrenjaninu, uz učešće 20 pisaca iz 14 zemalja.

I 2013. godine Kikinda Short je skretao pažnju na težak položaj manifestacija te vrste i kulture uopšte, pa je osmo izdanje održano pod sloganom “Kikinda Shwortz” zbog smanjenog budžeta.

Partneri Udruženja “Kikinda Short” u organizovanju jubilarnog izdanja Festivala su Narodna biblioteka “Jovan Popović” u Kikindi, Ustanova kulture “Parobrod” u Beogradu i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu.

Festivalski sajt je kikindashort.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga