Jožefu Nađu visoko mađarsko priznanje

Poznati plesni umetnik i koreograf, rodom iz Kanjiže, primio je u Budimpešti nagradu za zaslužnog umetnika, povodom Nacionalnog praznika Mađara

15. mar 2011

Plesni umetnik i koreograf Jožef Nađ, rodom iz Kanjiže, primio je u Budimpešti nagradu za zaslužnog umetnika, povodom Nacionalnog praznika Mađara.
“Bio je veoma dobar osećaj biti ovde i primiti priznanje. Sada spoznajem da je i u matičnoj državi došlo do promene shvatanja, otvaranja, čiji je cilj da poveže, podupre sve Mađare koji negde u svetu rade nešto. Radimo za zajedničku kulturu, bilo gde da živimo i sada su to priznali”, rekao je Nađ za današnji Mađar so (Magyar Szo).
Jožef Nađ rođen je 1957. godine u Kanjiži, Akademiju lepih umetnosti studirao je u Budimpešti, a sa modernim plesom upoznao se u Parizu 1980. godine. Godine 1986. formirao je sopstvenu trupu, pozorište Jel (Znak), s kojim 1987. igra svoju prvu predstavu, „Pekinška patka”.
Od 1995. Nađ je direktor Nacionalnog koreografskog centra u Orleanu, a u rodnoj Kanjiži otvorio je 2009. Regionalnu kreativnu radionicu. Dobitnik je mnogih prestižnih evropskih priznanja.
Mađarski nacionalni praznik, 15. mart, obeležava se u znak sećanja na revoluciju iz 1848. i 1849. godine.

(Mađar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga