Jovović: Demokratija mora da zabrani nacionalizam i fašizam

"U demokratiji ne mogu da učestvuju oni pojedinci i one ideje koje su neprijatelji slobode”

04. maj 2016

Politikolog Radivoje Jovović izjavio je danas da bi demokratsko društvo trebalo da zabrani nacionalizam i fašizam, jer su oni neprijatelji ljudske slobode i demokratije.

“Demokratija sme i mora da zabrani nacionalizam i fašizam u političkom polju. Demokratija se temelji na pretpostavci političke jednakosti, a nacionalizam i fašizam se tome apriori protive. U demokratiji ne mogu da učestvuju oni pojedinci i one ideje koje su neprijatelji slobode”, rekao je Jovović na promociji knjige Aleksandra Sekulovića “Rehabilitacija Draže Mihailovića – političko nasilje nad istinom i pravom”.

On je upitao da li ima slobode za neprijatelje slobode i dodao da oni koji ukidaju slobodu drugima ili je umanjuju, ne smeju biti slobodni.

“Potrebna nam je borbena demokratija koja brani svoje osnovne postulate i koja je spremna da jasno laž nazove pravim imenom. U suprotnom, pošast će zaživeti, a kod nas – pošast je odavno zaživela”, ocenio je Jovović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su na delu nacionalističko falsifikovanje istorije, simplifikacije i mitologizacije.

“Velikosrpski nacionalizam i četnicki pokret kao njegova zvezda-vodilja, kreirali su atmosferu u kojoj je sud podlegao revizionističkim pritiscima. Ovdašnjem nacionalizmu nije bitna istina, on počiva na laži”, rekao je Jovović.

Dekan Akademije Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski ocenio je da društvo u Srbiji nije sposobno da se suoči sa postulatima pravne države.

“Svoj farsični izraz to je dobilo u procesu rehablititacije, gde su se duboko kompromitovale sve tri grane vlasti, ali i Ustavni sud, koji je zadužen za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Tu se pokazala sva beda naše legislative. Od ovakvih kvazi rehabilitacija kakve se kod nas danas sprovode, kad-tad će nam zatrebati nove rehabilitacije”, ocenio je Beljanski.

Potpredsednik Saveza antifašista Srbije i autor knjige Aleksandar Sekulović rekao je da je bio šokiran proizvoljnošću sudskog postupka rehabilitacije Draže Mihailovića.

“Na najgrublji način su gažene činjenice i pred takvom samovoljom, proizvoljnom i bahatošću, čovek ne može ostati hladnokrvan. Sud je ignorisao istorijske činjenice, jer živimo u sistemu gde je nacionalni teren važniji od pravnog”, kazao je Sekulović.

Promocija je počela minutom ćutnje u znak sećanja na predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je umro na današnji dan, 1980. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga