Jovo Srbine, čaršija je uz tebe!

Danas su Sarajlije protestovale zbog hapšenja generala Jove Divjaka, uzvikujući između ostalog i parolu: Jovo Srbine, čaršija je uz tebe!

05. mar 2011

Više stotina Sarajlija okupilo se u subotu ispred zgrade Ambasade Austrije u BiH nezadovoljni hapšenjem penzionisanog generala Jovana Divjaka koji je uhapšen 3. marta na bečkom aerodromu po interpolovoj potjernici koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Republike Srbije.

Savez demobiliziranih boraca BiH pružio je podršku okupljenima koji pozivaju na hitno oslobađanje Jovana Divjaka.

Organizirano je i potpisivanje peticije koja će biti proslijeđena austrijskim vlastima.

Okupljeni demonstranti nose transparente na kojima su ispisane sljedeće parole: „Jovo Srbine čaršija je uz tebe“, „UN and EU shame on you“, „Raja je uz tebe izdrži“, „Svi smo mi Jovo“…

Okupljeni građani uputili su se prema zgradi Predsjedništva BiH.

13:50

Preko pet hiljada građana koji u subotu protestuju u Sarajevu zbog hapšenja penzioniranog generala Jovana Divjaka nastavili su protestnu šetnju do zgrade Parlamenta BiH blokirajući glavnu saobraćajnicu.
Veliki broj policajaca osigurava ovaj skup, a do sada nije zabilježen ni jedan veći incident. Sve veći broj građana se priključuje mirnim protestima.
Prije toga građani su protestirali ispred zgrade Ambasade Austrije i zgrade Predsjedništva BiH pozivajući na hitno oslobađanje generala Divjaka.

14:25

Veliki broj građana Sarajeva koji u subotu protestuju zbog hapšenja penzionisanog generala Jovana Divjaka uputilo se prema zgradi OHR-a nakon što im se ispred zgrade Parlamenta BiH nije obratio niko od predstavnika vlasti.

Građani pozivaju na hitno oslobađanje generala Divjaka koji se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru u austrijskom zatvoru nakon što je u četvrtak uhapšen na aerodromu u Beču.

Demonstranti nisu mogli priči zgradi Parlamenta BiH koju su osiguravale jake policijske snage i pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nezadovoljni građani su uzvikivali da su austrijske vlasti uhapsile istinskog patriotu i osloboditelja BiH, a također su pitali gdje je Ratko Mladić, Goran Hadžić i ostali ratni zločinci proteklog rata u BiH.

Među okupljenima bio je i zastupnik u Parlamentu FBiH Mirvad Kurić koji je novinarima kazao da je razočaran činjenicom da su državne institucije ponovo zakazale.

Dodao je da je sramotno što se delegacija Bosne i Hercegovine nije odmah nakon hapšenja generala Divjaka uputila u Beč.

Mirnim protestima se svake minute pridružuje sve više i više građana.

Na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija, penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je u četvrtak navečer na aerodromu u Beču.

15:45

Više od dva sata trajali su mirni protesti građana za oslobađanje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka na nekoliko lokacija u Sarajevu, koji su završeni ispred zgrade Ambasade Srbije. Građanima nije bilo dozvoljeno da se približe zgradi, jer su je osiguravale jake policijske snage.

Nekoliko građana bilo je isprovocirano jer im nije dozvoljen prilaz zgradi, te su grudvama gađali policajce.

Amir Kunovac, jedan od učesnika protesta, upitao je zašto građanima nije dozvoljen pristup jer je i to dio Bosne i Hercegovine. Pozvao je sve da zaštite Jovana Divjaka jer je on simbol BiH.

Jedan dio građana bio je oko zgrade ambasade, ali veliki broj njih bio je na drugoj obali Miljacke, jer, kako su objasnili, prostor ispred ambasade veoma je uzak.

Ako se izuzme ovaj mali incident protesti su završeni mirno, a u jednom trenutku na protestima je bilo više od 5.000 građana.

(Fena)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga