Jovo Bakić: Samoodbrana od autoritarnog i mafijaškog režima

"Neformalna grupa intelektualaca imaće zajedničke akcije"

22. juna 2019

Sociolog Jovo Bakić kazao je da je neformalna grupa intelektualaca nazvana „Samoodbrana“ formirana da bi se oni kao građani branili od jednog, kako kaže, „autoritarnog i mafijaškog režima“, piše list „Danas“.

Bakić je za list „Danas“ naveo da tu neformalnu grupu čine „prilično zauzeti pojedinci“ koji međusobno razmenjuju misli i ideje, i uzajamno se poštuju bez obzira na „određene razlike“.

„Jasno je zbog čega smo za našu neformalnu grupu odabrali naziv ‘Samoodbrana’, jer smo mi građani koji delujemo u javnosti i koji smo se okupili kako bi se branili od jednog potpuno iščašenog, autoritarnog i mafijaškog režima„, rekao je Bakić za „Danas“.

On je naveo da će ta grupa imati neke zajedničke akcije i da će „vrlo verovatno da gledaju da podrže neku od opcija“.

„Ali nije na meni da o tome govorim dok se svi mi međusobno ne dogovorimo“, izjavio je Bakić za „Danas“ i dodao da za sada ta neformalna grupa intelektualaca „uživa u međusobnoj razmeni misli“.

On je kazao da je s prve fotografije te grupe iz marta koju je na Tviteru objavio glumac Nikola Koja, objasnio je da akronim „N.I.K.O.“ u opisu slike, označava nauku, institucije, kulturu i obrazovanje.

Karikaturista Predrag Koraksić kazao je da će ta grupa reagovati na neke postupke vlasti i izreći njihov stav.

Arhitekta Dragoljub Bakić kazao je da se radi o svojevrsnoj „građanskoj selekciji istomišljenika“.

Neformalnu grupu čine glumac Nikola Kojo, akademik Dušan Teodorović, sociolog Jovo Bakić, karikaturisti Dušan Petričić i Predrag Koraksić, arhitekta Dragoljub Bakić, pisac Filip David, istoričarka Dubravka Stojanović, glumac Dragoslav Milenković, profesorka Ljiljana Mijatović, pravnica Vida Petrović Škero i reditelj Želimir Žilnik.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga