Jović (DS): Vlast u Bačkoj Palanci nezakonito potrošila 750.000 evra

"Ako država još uopšte postoji, nadležni organi će morati da pokrenu i sudske postupke protiv onih koji su nezakonito trošili opštinski novac"

29. dec 2020

Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Bačkoj Palanci Vladimir Jović izjavio je danas da je revizija budžeta bačkopalanačke opštine pokazala kako je lokalna vlast u prethodne dve godine protivzakonito potrošila blizu 750.000 evra.

Prema izveštaju Državne revizorske institucije, opštinska vlast u Bačkoj Palanci je u prošloj i pretprošloj godini zaključila ugovore i platila usluge u vrednosti od oko 82 miliona dinara bez zakonito sprovedih postupaka javne nabavke, a uz to je, pojedinim zaposlenim u opštinskim organima, protivzakonito isplatila blizu pet miliona dinara kroz zarade, dodatke i različite naknade.

Jović je zato zatražio od DRI da u skladu sa zakonom i sopstvenim izveštajem o reviziji lokalnog budžeta pokrene i sudske postupke protiv onih koji su odgovorni za nezakonito trošenje novca svih žitelja opštine Bačka Palanka.

„DRI je kontrolisala zakonitost utroška sredstava u postupcima javnih nabavki i isplati zarada i drugih ličnih naknada zaposlenim. Zvanični izveštaj pokazuje da je samo po ta dva osnova, protivzakonito potrošeno blizu 87 miliona dinara, ili bezmalo 750.000 evra“, naveo je Jović u saopštenju za javnost.

Upitao je šta bi se sve otkrilo da je DRI kontrolisala i druge rashode iz opštinskog budžeta, a šta su sve lokalne vlasti, zbog izbora, radile u ovoj godini, tek ćemo saznati.

„U svakom slučaju, ako država još uopšte postoji, nadležni organi će morati da pokrenu i sudske postupke protiv onih koji su nezakonito trošili opštinski novac. Osam preporuke koje je DRI dao opštinskim vlastima, a koje se odnose na otklanjanje nezakonitosti, moraju se poštovati u budućem radu opštinskih organa, a za ono što je već učinjeno – moraju odgovarati„, naveo je Jović.

Opštinsku vlast u Bačkoj Palanci devetu godinu predvodi Srpska napredna stranka. Sa njima u kolaciji su Socijalistička partija Srbije i Pokret socijalista.

Demokratska stranka je bojkotovala ovogodišnje lokalne izbore u Bačkoj Palanci, kao i u drugim gradovima i opštinama u zemlji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga