Jovanović: Zaštititi Petrovaradinsku tvrđavu

Petrovaradinsku tvrđavu podhitno treba zaštititi i proglasiti je za spomenik kulture od izuzetnog značaja, kaže predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović

22. mar 2012

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da Petrovaradinsku tvrđavu podhitno treba zaštititi i proglasiti je za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da ni država ni grad nemaju dovoljno sluha za zaštitu Tvrđave i podsetio da je elaborat na posnovu kojeg bi Tvrđava bila zaštićena trebalo da bude završen krajem 2010. godne, ali to još uvek nije urađeno.

“Zbog svega toga Tvrđava danas vredi tepsiju ribe, umesto da bude simbol Novog Sada, kao što su Big Ben u Londonu ili Ajfelov toranj u Parizu”, kazao je predsednik gradskog parlamenta.

On je upitao kako Novi Sad misli da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu, kada tako malo ulaže u Tvrđavu, ali i u izgradnju novih i renoviranje postojećih institucija kulture.

Jovanović je rekao da zajedno sa Petrovaradinskom tvrđavom, treba zaštititi i njeno Podgrađe, u kojem ima mnogo vrednih objekata, koji su takođe zapušteni.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga