Jovanović: Vučićeva kandidatura posledica želje da učvrsti vlast

Opozicija treba da ima jednog kandidata

15. feb 2017

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je odluka aktuelnog premijera Aleksandra Vučića da se kandiduje za predsednika Srbije posledica njegove želje da učvrsti svoju vlast, homogenizuje vladajuću koaliciju i porazi demokratske snage.

Na konferenciji za novinare LDP, Jovanović je rekao da ga ta odluka nije iznenadila i da je Vučićeva namera bila jasna, odnosno „da nije bilo prostora za dilemu“.

On je ponovio poziv Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću da se dogovore oko jedinstvenog predsedničkog kandidata građanskih snaga.

„Spreman sam da uradim sve, neka kažu šta je to“, rekao je Jovanović i dodao da je logično da na jednog kandidata vladajuće koalicije i opozicija istakne jednog kandidata.

On je rekao da je njegov odnos prema Aleksandru Vučiću poznat, odnosno da je uvek bio spreman da pohvali dobar i kritikuje njegov loš potez, i da je spreman da se bori protiv njega, ali za dobrobit demokratske Srbije a ne za stranke koje će posle izbora osnovati Janković ili Jeremić.

Jovanović je rekao da je Vučićev cilj pobeda na predsedničkim izborima u prvom krugu i da je zato obaveza opozicije da svoje razlike ostavi po strani i pokuša da ga spreči u tome tako što će istaći jedinstvenog kandidata.

„Političke razlike postoje, to je normalno, ali je zajednička želja opozicionih birača da se svi glasovi nađu na jednom mestu… Molim i Jeremića i Jankovića da kažu šta je važnije od jednog kandidata koji bi objedinio nezadovoljstvo birača vladavinom Vučića“, rekao je Jovanović.

Govoreći o mogućnosti da se Janković i Jeremić ne dogovore o eventualnom zajedničkom kandidatu, Jovanović je rekao da će se naknadno izjasniti o tome da li će LDP podržati jednog od njih dvojice ali je ponovio da je potrebno da oni kažu koja je to politika koju treba podržati.

Jovanović je rekao da je Srbiji potreban predsednik koji će preseći Gordijev čvor kosovskog problema tako što će reći da je Kosovo nezavisno, koji će promeniti odnose u regionu, reći da je Srbiji potrebno članstvo u EU a ne samo evropske vrednosti i koji će otvoriti priču o članstvu u NATO.

On je rekao da bi eventualno održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u isto vreme s predsedničkim bio veliki rizik i da misli da je toga svestan i Vučić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga