Jovanović Verbiću: Ili donesite zakon ili kupite deci pancire i šlemove

U školama se pored fizičke sile koriste i noževi, mačete, pištolji i ostala ubojita sredstva za sve teža i bezobzirnija krivična dela

06. juna 2015

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović uputio je u svojstvu građanina i roditelja pismo ministru prosvete Srđanu Verbiću u kojem traži da bude donet poseban zakon o bezbednosti u školama, školskim dvorištima i dečjim igralištima.

Jovanović je u pismu Verbiću naveo da bi taj zakon trebalo da na jednom mestu objedini sve zakonske odredbe u vezi sa bezbednošću učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije, kao i ponašanja učenika koji ugrožavaju elementarnu bezbednost drugih đaka, nastavnika i ostalog osoblja u školama.

“Svedoci smo sve učestalije pojave nasilja u školama i školskim dvorištima, u kojem se pored fizičke sile koriste i noževi, mačete, pištolji i ostala ubojita sredstva za sve teža i bezobzirnija krivična dela. Bezbednost je često ugrožena kako deci, tako i učiteljima i nastavnicima, kojima se neretko ne ukazuje ni elementarno poštovanje i oduzima im se svaki autoritet”, naveo je Jovanović.

On je predložio da ukoliko ne bude donet zakon, ministar za narednu školsku godinu planira da se o trošku države svim đacima osnovnih i srednjih škola “nabave panciri”, a učenicima starijih razreda i “šlemovi”, kao dodatna oprema.

Jovanović je Vod Verbića zatražio da mu odgovori u roku od mesec dana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga