Jovanović: Ukinuti veronauku

Građansko vaspitanje bi trebalo da postane obavezan predmet

23. dec 2015

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović ocenio je danas da bi veronauku trebalo ukinuti, a da bi građansko vaspitanje trebalo, uz adaptacije, da postane obavezan predmet.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je nedavno za N1 da đaci u osnovnim i srednjim škola imaju više časova nego što je to zakonom dozvoljeno i da je zbog toga predloženo da se broj časova iz obaveznih izbornih predmeta smanji i da se oni uče samo u četiri razreda.

Aleksandar Jovanović je za RTV kazao da podržava ideju ministra prosvete. On je dodao i da su razlozi za uvođenje veronauke u škole bili širenje pozivitnih vrednosti, a da je stanje danas, kako je rekao, nikada gore.

„Sve je više krivičnih dela, zlostavljanja i maltretiranja u školama. Ne kažem da je tome doprinela veronauka. Ali, poslednja istraživanja govore o velikom stepenu netrpeljivosti dece prema drugačijem i to u kontekstu religije i nacionalnosti“, naveo je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Jovanović je poručio da društvu nije potrebno širenje nerazumevanja, a da je dodatni problem to što ne postoje jasni kriterijumi i preciziran kvalitet nastave u slučaju veronauke.

„Pokrajinski sekretarijat nema nadležnosti kada je reč o planu i programu, tako da verske zajednice nama ne dostavljaju svoj plan i program, a koliko sam upoznat ni resornom ministarstvu. I izbor veroučitelja spada u sivu zonu, jer verske zajednice, među kojima je SPC najveća, dostave svoje spiskove sa imenima koja predlažu, a onda direktori škola sami biraju ko će predavati taj predmet“, objasnio je zamenik pokrajinskog sekretarata.

On je ocenio i da bi, umesto veronauke, deca u vojvođanskim školama mogla da uče jezik nacionalne sredine ili da se u većem obimu obučavaju informatičkoj pismenosti.

„Nama treba društvo obrazovanih i racionalnih, društvo u kojem će znati pametno da se promišlja i ocenjuje, kritički razmišlja“, dodao je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga