Jovanović: Tadiću, reci istinu o Kosovu!

Čedomir Jovanović pozvao Borisa Tadića da građanima saopšti istinu o porazu politike prema Kosovu koja je vođena godinama

26. nov 2011

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je predsednika Srbije Borisa Tadića da građanima saopšti istinu o porazu politike prema Kosovu koja je vođena godinama.

Jovanović je na tribini Preokreta u Novom Sadu kazao da je do 9. decembra, kada se u Briselu odlučuje o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, neopohodna demokratska građanska mobilizacija društva.

„Mi smo strašno pogrešili na Kosovu. Mi smo 1989. godine otišli na Kosovo polje kao horda i sa porukom da, ako i ne znamo da radimo, znamo da se bijemo. Krenuli smo ka nebu, a završili u najdubljoj rupi. To su činjenice koje treba jasno i glasno reći građanima Srbije“, rekao je lider LDP-a.

Jovanović je ocenio da je evropska ideja u Srbiji do krajnosti kompromitovana, jer je postala alibi „za sve i svašta“, dodavši da je zato neophodan dijalog u društvu u kojem će učestvovati i politički akteri i institucije i istaknuti pojedinci „zbog katastrofe koja nam se kontinuirano dešava godinama“.

Jovanović je naveo da je zbog pogubne i neodgovorne politike koja se u Srbiji vodi i posle 2000. godine Vojvodina došla u situaciju da je od najrazvijenijeg postala nerazvijeni region.

„Moraju se uvažiti činjenice, među kojima je i to da se Vojvodina, koja počiva na evropskoj ideji, gubi i nestaje jer se mi kao društvo sve vreme obračunavamo sa evropskom idejom“, ocenio je Jovanović.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Draškoivć upozorio je da je preostalo svega nekoliko dana da se građanima kaže istina o kosovskom problemu, te da je altarnativa preokretu ka evropskim integracijama, zapravo preokret u 90-te godine.

„Naš Preokret je apel i vapaj, ali i podrška Vladi i predsedniku Srbije da hitno promene gubitničku kosovsku politiku, kako barikade na Jarinju i Brnjaku ne bi postale barikade našem putu u EU“, poručio je Drašković.

Drašković je kazao da je jedini izlaz iz sadašnje situacije da se ustavna preambula koja govori o tome da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, proglasi neostvarivom, a time i neobavezujućom.

„Suverenitet nad Kosovom izgubljen je 1999. godine i nije ga izgubio Tadić, već ondašnji režim koji je Srbiju gurnuo pod NATO bombe“, rekao je Drašković.

Lider Sociajldemokratske unije Žarko Korać ocenio je da je u Srbiji unazad 200 godina jedina konstantna ideologija nacionalistička.

On je kazao da je preokret nužan jer se dospelo u ćorsokak i u zemlji vlada strah i neizvesnost u kom pravcu se krećemo.

Pretnje Čedomiru Jovanoviću

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da su najnovije pretnje njegovoj porodici „bolesne i sulude“, ali i direktna posledica „nenormalnog i kriminalizovanog političkog života u Srbiji“.

Jovanović je novinarima rekao da od ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića očekuje da „umesto ratova koje bi da vodi na Kosovu, dovede ovu zemlju u red tako da niko više ne pomisli da može bilo čijoj porodici da preti zato što se s njim politički ne slaže“.

„Bolesno je i suludo da zbog moje politike koja nekome smeta, iako nikoga ne ugrožava, ovo postaje zemlja u kojoj je legitimno pretiti deci, tako što ćete fotografisati obdanište ili školu u koju idu i poručiti da, ako već ne mogu mene da zaustave u tom što radim, mogu bar povećati cenu koju treba da platim“, kazao je Jovanović.

Govoreći o pretnjama koje su mu upućene pismom, Jovanović je rekao da su one „direktna posledica nenormalnog poltičkog života koji se u Srbiji vodi godinama i koji je u potpunosti legitimizovao kriminalizovanje i kanibalizaciju koja na kraju ne može da bude bez posledica“.

„Ja sam otišsao u Miloševićevu kuću zato da bi ovo postala zemlja koja u 21. veku neće biti opterećena ritualnim obračunima političkih neistomišljenika i mislim da je odgovornost onih koji ovu zemlju vode u činjenici da 11 godina nakon toga neko može da pomisli da je pretnja mojoj prodici adekvatan odgovor na moju politiku“, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da ne misli da njegova deca treba da žive okružena telohraniteljima, već da žive u normalnoj zemlji kao i sva druga deca.

Na adresu Čedomira Jovanovića stiglo je preteće pismo koje je potpisalo navodno udruženje „Srbi iz Srbije, Vojvodine i Kosova, Srbi svi“, u kojem se preti smrću lideru LDP-a i njegovoj porodici, kao i „svim drugim izdajnicima“.

U pismu se navodi da su autorima poznate lokacije vrtića u koje idu Jovanovićeva deca. „Već smo se angažovali i pratimo vas svaki dan i biramo mesto i vreme za likvidaciju. Možda će prvo biti likvidirani članovi porodice, a vi na kraju“, stoji u poruci. O pretnjama je obaveštene i policija.

LSV osudila pretnje upućene Jovanoviću

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je večeras osudila pretnje upućene predsedniku Liberalno demokratske partije Čedomiru Jovanoviću.

„Teroristi, fašisti i huligani su u svojoj bezobzirnosti i nasilništvu otišli toliko daleko da više ne prete samo političarima nego i njihovim porodicama, suprugama i deci“, saopštila je LSV.

Kako je ocenila ta stranka, došlo je krajnje vreme da država najozbiljnije shvati takve pretnje i da što pre istera njihove vinovnike pred lice pravde i pokaže da nasilje neće biti tolerisano.

„Očekujemo i da svi nosioci pravosudnih funkcija koji su pokazali nedovoljno odlučnosti za obračun sa teroristima, fašistima i huliganima, obrate pažnju na vesti o učestalim i sve užasnijim pretnjama“, piše u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga