Jovanović: Srbija protiv autonomije

Srbija nije redefinisana i uspostavljena kao normalna evropska država. Zato u njoj i nije bilo mesta za bilo kakvu vrstu prave autonomije

10. okt 2010

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da Vojvodina nije dobila ono što joj je obećano uoči demokratskih promena „zato što su u celoj Srbiji izostale one promene koje bi dale smisao prilici stvorenoj u oktobru 2000. godine“.

„Srbija nije redefinisana i uspostavljena kao normalna evropska država. Zato u njoj i nije bilo mesta za bilo kakvu vrstu prave autonomije. Zapravo, banalizovanje autonomije Vojvodine samo je deo opšteg tumaranja naše države“, rekao je Jovanović u intervjuu za sutrašnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, uz sve probleme koje je iznutra imao, DOS se nikada prema Vojvodini nije ponašao na način koji je zavladao srpskom zvaničnom politikom nakon 2003. godine, jer je tadašnja Ustavna komisija praktično završila predlog Ustava koji se bavio na ozbiljan i moderan način pitanjem vojvođanske autonomije.

„Ali, onda je usledilo rušenje vlade i dolazak antireformskih stranaka na vlast. Potom je donet i Ustav protiv koga smo bili, a koji je vezao ruke i Vojvodini i ostatku zemlje“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je sve što se nakon toga desilo Vojvodini posledica činjenice da Demokratska stranka, koja je u međuvremenu napustila partnerstvo sa Vojislavom Koštunicom i Tomislavom Nikolićem iz koje je proistekao Ustav, nije uspela da formuliše rešenje koje će odgovoriti na potrebe građana Vojvodine.

„Podsetiću samo na skandaloznu atmosferu u kojoj je potvrđivan Statut Vojvodine. Danima smo slušali rasprave o tome da li je Novi Sad glavni grad, rasprave oko besmislenih formulacija, oko forme bez ikakvog sadržaja, jer se danas pokazuje da se od 150 nadležnosti u praksi realno sprovodi svega nekoliko“, rekao je lider LDP-a.

Jovanović je ocenio da Vojvodini treba mnogo više od uobičajenih fraza o najevropskijem delu Srbije ili motoru evropskih integracija, jer se na taj način brzo zaboravi na sve probleme koje Vojvodina ima.

„Vreme je resurs, a Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj se to ne razume. Inače, još uvek verujem da građanima, ne samo Vojvodine, nego i juga, centralne, zapadne Srbije, Sandžaka, mora biti dato pravo specifične odgovornosti koje će im omogućiti da u potpunosti ostvaruju svoje interese u okviru efikasnih instuticija, regionalne ili pokrajinske autonomije“, kazao je Jovanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga