Jovanović: Republika Vojvodini ukida inspekcijski nadzor

Patološko stanje centralizacije

29. sep 2015

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović upozorio je danas da se novim Zakonom o inspekcijskim službama u obrazovanju, koji će se uskoro naći u javnoj raspravi, Vojvodini i svim lokalnim samoupravama ukida nadležnost inspekcijskog nadzora.

Jovanović je u izjavi za RTV ocenio da se takva odluka republičkih vlasti kosi sa svim evropskim i načelima savremene politike.

„Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ima jednog člana u radnom telu koje radi na izradi nacrta tog zakona i sada je i zvanično da predstavnici republike ne žele više o tome ni da razgovaraju“, istakao je zamenik pokrajinskog sekretara.

Jovanović je dodao i da je ta institucija i zvanično uputila svoj protest u formi dopisa Ministarstvu prosvete. Pokrajinski funkcioner je objasnio da je Vojvodini poverena nadležnost inspekcijskog nadzora i da je Pokrajina obavljala u najvećoj meri drugostepeni nadzor, dok su lokalne samouprave imale prvostepenu ulogu kontrole.

„Novim zakonom sve se to briše i ceo inspekcijski nadzor se prebacuje na resorno ministarstvo, dok drugi stepen nadzora zasad nije predviđen“, objasnio je Jovanović.

On je ocenio da će, ako takav zakonski akt bude usvojen, Vojvodina i njene lokalne samouprave imati obaveze bez nadležnosti i mogućnosti kontrole.

„Mi ćemo i dalje imati obaveze kao što su obnove predškolskih, osnovnih i srednjih škola, njihovo opremanje, plaćanje usavršavanja osoblja, putovanja učenika i ostalog, a nećemo imati nikakav nadzor nad njihovim funkcionisanjem“, objasnio je zamenik resornog pokrajinskog sekretara.

Jovanović je poručio i da će to ugroziti kvalitet kontrole rada ustanova obrazovanja. On je dodao i da su to poslovi na dnevnom nivou, koji zahtevaju brzo rešavanje.

„A ovakvim predlozima se centar svih odlučivanja i moći koncentriše u Beogradu. I to patološko stanje centralizacije je sve gore i gore i nije dobar signal“, ocenio je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga