Jovanović: Ratnohuškačke izjave u regionu su zamena za političku nesposobnost

"Mi kao društvo, i Srbija kao država, nosimo veliku odgovornost za stanje u regionu"

13. maj 2017

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da pojedinici iz država regiona kroz ratnohuškačke izjave pokušavaju da politički opstanu.

„Izjave koje poslednjih meseci dolaze od strane pojedinaca iz država regiona, u kojima političku nesposobnost zamenjuju ponovnim ratnim huškanjem, predstavljaju izraz nemoći i traganje za načinom političkog opstanka“, naveo je Jovanović, a saopštio LDP.

On je ukazao i da „od spremnosti Srbije da bude ozbiljna država koja razume da njena snaga može počivati samo na poštovanju suseda, saradnjom sa njima i ekonomskim reformama zavisi njena budućnost i očuvanje mira“.

Upozorio je i da u „u trenucima dok se Evropa bori sa populističkim pokretima, a svet sa globalnim pretnjama terorizmom“, Balkan kao nikada u istoriji mora voditi računa sam o sebi i sopstvenim interesima.

Dodao je i da „lideri regiona moraju pokazati zrelost da sve društvene pojave koje ekstremizam vide kao zamenu za usporene integracije u EU marginalizuju“, a da „evropsku ideju ponovo afirmišu bez bilo kakvih kalkulacija.

„Mi kao društvo, i Srbija kao država, nosimo veliku odgovornost za stanje u regionu“, istakao je Jovanović.

Ukazao je i da „greške koje nas prate, nerešeni odnosi i ljudi koji su zbog neodgovrnosti vlasti u prošlosti patili zaslužuju više poštovanja i iskrenosti kada je u pitanju saradnja sa narodima u okruženju“.

„Potencijalne provokacije koje su postale deo izbornog folklora u svim državama bivše Jugoslavije moraju biti shvaćene baš tako, jer povezanost u kojoj se trenutno svi nalazimo nalaže nam mnogo ozbiljniji pristup“, naveo je Jovanović.

Lider LDp je naglasio i da „ponovni nacionalizam zato ne sme biti odgovor na ekonomsku ili bilo koju krizu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga