Jovanović: Promena Ustava preduslov za modernu Vojvodinu

“Bez Vojvodine nema ni Srbije. Vi ste Srbiju napravili, napravite je ponovo”

02. maj 2012

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je večeras u Novom Sadu da nema ništa od moderne Vojvodine, ukoliko Ustav Srbije ne bude promenjen.

”Ustav Srbije moramo da promenimo, ali ne na način na koji je to uradio (bivši premijer) Vojislav Koštunica, donoseći postojeći ustav. Koliko god je daleko ona druga obala, dajte da joj priđemo i da razgovaramo sa onima koji se nalaze s one druge strane”, rekao je Jovanović na predizbornom mitingu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Prema njegovim rečima, buduća Vlada Srbije mora imati senzibilitet za Vojvodinu i od pokrajine ne sme praviti predmet procenata i kalkulacija.

“Bez Vojvodine nema ni Srbije. Vi ste Srbiju napravili, napravite je ponovo”, rekao je Jovanović okupljenima i ponovio da se LDP zalaže da ova pokrajina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, a njeni građani da imaju i pravo i odgovornost da grade svoje društvo.

Dodao je da njegova partija ne želi posle izbora da uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, već sa tom partijom može da razgovara o evropskim integracijama.

Jovanović je kazao da LDP može da uđe u vladu sa Demokratskom strankom (DS), ali ne sa onim DS-om koji koketira sa nacionalizmom, već sa onim koji poštuje Vojvodinu.

„U društvu sa (predsednikom Republike Srpske Miloradom) Dodikom, (predsednik DS-a Boris) Tadić je rekao da će lako sastaviti vladu, jer tu su SPS i LDP. Kako ćeš ti, Borise, u Vladu Srbije s nama, ako se Dodik nada našoj propasti?”, upitao je Jovanović.

On se usprotivio svim vrstama ekstremizama u Vojvodini i ocenio da su „nesrećni i oni koji pale vojvođansku zastavu, i oni kojima je ona jedina nada”.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da Srbija ne može u Evropu, na antievropskim temeljima na kojima danas stoji.

Drašković je u jednom momentu prekinuo govor i zatražio od pristalica svoje partije da ugase baklje koje su bili upalili. Nastavio je da govori tek nakon što su baklje bile ugašene.

Ranije danas potpredsednik LDP-a Dušan Mijić ocenio je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da se ekonomski potencijal Vojvodine ne može ostvariti bez slobodnog tržišta i ekonomskih sloboda.

„Bez slobodnog tržišta svaki preduzetnik teži što snažnijoj vezi sa državom. Tako nastaju nacionalni tajkuni. Njih nije iznedrilo slobodno tržište, već uslovi u kojima su nastali i pravila po kojima se funkcionisalo”, ocenio je Mijić.

Gradonačelnik Novog Bečeja Milivoj Vrebalov rekao je da je bitno da se politikom bave ljudi menadžerskog duha i da politiku shvate kao biznis.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga