- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jovanović: Presuda ne može da poništi činjenicu da je pobuna JSO bila uvod u ubistvo Đinđića

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović saopštio je danas, reagujući na oslobađajuću presudu pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog pobune, da nikakva presuda ne može da poništi „ono što je bilo jasno i pre 17 godina“, da je ta pobuna bila uvod u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine i da danas „likuju“ direktni pomagači Đinđićevim ubicama.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike JSO optužene za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Oslobodođeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Ulemek i Jovanović su osuđeni na po 40 godina zatvorske kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

Oni koji danas likuju su advokati, saradnici mafije, portparoli kriminalnih klanova, političari koji su tada radili protiv Vlade Zorana Đinđića, ali oni ne mogu pobeći od onoga što i mi i oni znamo – da su direktni pomagači ubicama Zorana Đinđića i nema te sudske presude koje će ih od toga osloboditi“, naveo je Jovanović.

On je rekao da je „zločinačko udruženje“ koje su i tada i danas činili političari, advokati, delovi tajne i javne policije, kojima, prema njegovoj oceni, nije odgovaralo da Srbija bude moderna država, već se oslanjali na režim nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, izveli JSO na ulice u novembru 2001. i nekoliko puta pokušali da ubiju Đinđića i planirali ubistva njegovih saradnika.

„Oni su pucali 12. marta 2003. godine“, naveo je Jovanović i dodao „Naša je obaveza da na to podsećamo i neće nas sigurno nemušta obrazloženja presude, koja smo čuli i danas, sprečiti u tome“.

On je dodao da LDP ima obavezu prema onome što je radio Đinđić i prema ljudima koji su se borili da se sazna sve o činjenicama koje su pratile atentat na njega i da nemaju pravo da odustanu od traganja za istinom o svemu što je prethodilo činu ubistva premijera Srbije.

Prema optužnici tužilaštva, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera, da prekinu pobunu.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost JSO za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora Državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Takvim postupanjem JSO, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!