Jovanović: Ovo Srbiji još posle Miloševića niko nije radio

Srbija nije imala efikasan i jasan politički kurs ni pre 6. maja, ali je posle izbora Nikolića i nove Vlade lutanje postalo još očiglednije, opasnije i skuplje

23. okt 2012

– Koliko će ova vlada tehnički trajati isključivo je pitanje njihove unutrašnje spremnosti da ne rade ništa i da probleme koje imaju rešavaju odlaganjem problema, onako kako se ovde radi već osam godina. Cena takvog ponašanja su inflacija od 12 posto, kretanje kursa koje izgleda kao EKG-snimak, novi dugovi javnih preduzeća, gotovo 30 odsto realno nezaposlenih. Ova vlada će suštinski, kao politički projekat, pasti već na usvajanju budžeta za 2013. godinu, čak i ako budžet bude usvojen – kaže u razgovoru za „Dnevnik“ lider LDP-a Čedomir Jovanović na molbu da prokomentariše odnose u vladajućoj koaliciji i mogućnost skorih novih izbora. – Naime, već sada je očigledno da se pravi lažni budžet u kojem će iznosi biti predstavljeni potpuno veštački i nerealno, što pokazuje da taj budžet neće moći da izdrži 2013. godinu, niti da u vladajućoj koaliciji uopšte postoje planovi da se nešto ozbiljno uradi. Ne može biti ni uspešna ni održiva Vlada koja nema nijedno rešenje kako da okrene katastrofalan pravac ekonomskog i političkog propadanja, koja je napravila više od 1,5 milijardu dolara novog duga za samo tri meseca i usput dovela politički život u zemlji do tačke pucanja.

Kako ocenjujete dosadašnji učinak Vlade i predsednika države? Da li je Srbija promenila svoj politički kurs posle 6. maja?

– Srbija nije imala efikasan i jasan politički kurs ni pre 6. maja, ali je posle izbora Nikolića i nove Vlade lutanje postalo još očiglednije, opasnije i skuplje. Nikolić je generator antievropske politike, stalne tenzije koju proizvodi gotovo rutinski, u svakom intervjuu ili javnom nastupu. U Srbiji niko posle Miloševića, izuzev Koštunice, to nije radio, naročito s tako moćne pozicije. Nikolić je prvi lansirao tezu da nam neprijatelji oduzimaju zemlju i ruše njene temelje, stalno pravi haos u regionu objašnjavajući Makedoniji ili Hrvatskoj šta treba da rade, u Rusiji je češće nego kod kuće. Naravno da to onda inspiriše i druge iz vlasti da izgube kontrolu i da počnu da se nametnu i još više istaknu u srbovanju dvosmislenim izjavama.

Da li smo se našli na slepom koloseku kada je reč o evropskim integracijama?

– Nova vlast je na šinama bivše Tadićeve vlasti, samo je još neiskrenija, čak i u frazama da želi da Srbija uđe u Evropsku uniju, i mnogo brže nanosi štetu nego što su to radile prethodne vlade. Ovo je galopirajući sunovrat, zasnovan na ideji da će Evropa ili SAD biti spremni da dopuste svaku vrstu gluposti ili grešaka u unutrašnjoj politici, glasno antievropejstvo, sve u nadi da će ova koalicija biti kooperativna na kosovskom pitanju. Takva miloševićevska taktika je već jednom razorila i Srbiju i sve oko nas i otkinula nas od Evrope i sveta u trenutku kada se on najdinamičnije razvijao i bio najotvoreniji za proširenje.

Da li je Dačić dobro rešenje za predvodnika pregovaračkog tima o Kosovu?

– Ništa manje ili više loše nego to što je na čelu Vlade. U nerešenom odnosu sa sopstvenim koalicionim partnerima, uz posebnu sklonost da minimalne pozitivne korake koje napravi odmah pokrije opasnom izjavom ili neozbiljnim stavom i stalnom potrebom da se pravda za ispade i greške koje prethodno sam napravi.

Verujete li u iskrenu nameru vlasti da se obračuna s kriminalom i korupcijom? Ima li Vučić iskrenu podršku u Vladi za taj posao? Da li će i ovoga puta sve ostati samo na otvaranju afera, bez epiloga?

– Borbu protiv kriminala mogu sprovesti samo ozbiljne, kredibilne i efikasne institucije, a ne bilo čija iskrenost ili poistovećivanje s pravom i pravdom. Vlada nije predložila nijedan zakon, nijedan mehanizam za ozbiljnu borbu protiv korupcije, koja je u Srbiji posledica sistema koji je neefikasan, zasnovan na ideji da je država istovremeno vlasnik, investitor, preduzimač, posrednik, kupac, prodavac, dobavljač i kontrolor. U takvom sistemu nema nikakvog reda i borba protiv kriminala se svodi na zamaranje javnosti i korišćenje institucija za međusobne ucene i političku borbu.

Tadić je nedavno izjavio (petak RTS) da je za DS „čist koalicioni partner“ za novu Vladu LDP, a da se može razgovarati sa SNS-om ako ostane na evropskom putu. Kako se vama čini takva kombinatorika?

– Politika čistih računa, efikasna modernizacija zemlje, potpuno drugačija organizacija institucija, odustajanje od mitomanije i fraza, pošteniji odnos prema Vojvodini, izlaženje iz izolacionističke i ksenofobične politike, drugačije obrazovanje i zdravstvo – to su za LDP merila za ocenu da li je nečija politika evropska. LDP je u ovom trenutku jedina efikasna opozicija, svaki napor DS-a da deluje u tom pravcu ćemo pozdraviti i to može ojačati reformski potencijal u Srbiji. U ovom trenutku, to je mera naših odnosa, tako će biti i u budućnosti.

Vlast tretira Vojvodinu na pokvaren način

Kako ocenjujete odnos nove vlasti prema Vojvodini i može li na toj relaciji doći do otvaranja novog političkog žarišta?

– Šta znači izjava predsednika Vlade da se sva rešenja za Vojvodinu nalaze „u njegovoj fascikli“ i potpuno bežanje Nikolića, Vučića i Dinkića o temi Vojvodine? Uvredljiv je usputni komentar premijera da se u dva dana susreo s premijerima dve pokrajine – Kosova i Vojvodine. Kakva je to poruka Vojvodini, guranje u kontekst Kosova, sukoba, činjenice da danas s Tačijem mora da razgovara u Briselu dok se Vojvodini, kao lojalnoj pokrajini, uskraćuje čak i pravo da ima svoje privredno i kulturno predstavništvo u tom Briselu? Vojvodina je u takvoj situaciji, rastrzana između borbe za bedne procente, trulih kompromisa u prošlosti i pod pritiskom sve agresivnije nove republičke vlasti baš zato što je Vojvodina tretirana na taj pokvareni način. Zato što se nekoliko političara partijski pogađalo i dogovaralo kako da obesmisli svaku naznaku funkcionalne autonomije prilikom pisanja i nametanja Ustava iz 2006.

(Svetlana Stanković, Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga