Jovanović: Otpušteno više koordinatora za romska pitanja pod političkim pritiskom

Nakon što su se suprotstavili tom pritisku, otpušteni su

21. okt 2015

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma u Vojvodini Duško Jovanović izjavio je danas da je u poslednjih mesec dana otpušteno više koordinatora za romska pitanja pod političkim pritiscima.

Jovanović je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine precizirao da su otpušteni koorinatori u opštinama Kikinda, Kovin, Pančevo i Bač.

Naveo je da su mu se obratili i koordinatori iz Vršca , Sombora i Pećinaca i dodao da su oni “bili ucenjeni jer je na njih vršen politički pritisak od stane lokalnih vlasti”.

“Oni su se suprotstavili tom pritisku, nakon čega je usledilo otpuštanje”, kazao je Jovanović.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović rekla je da je na osnovu istraživanja utvrđeno da pitanje statusa koordinatora gotovo u svim opštinama nije rešeno i da je neophodno konačno formalizovati njihov status kroz zakonsku regulativu.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zapošljavanje Slavica Denić kazala je da je Pokrajinska vlada sprovela projekat uključivanja koordinatora u opštinama Inđija, Vršac, Novi Bečej, Bač i Ruma, kroz koji je sekretarijat obezbedio finansiranje njihove zarade u trajanju od šest meseci, a obaveza lokalnih samouprava je bila da nastave finansiranje još šest meseci i da zatraže od nadležnog ministarstva saglasnost za zapošljavanje koordinatora na neodređeno vreme.

Međutim, dodala je ona, od pet opština samo su dve delimično ispunile ugovornu obavezu, u smislu da su nastavili finansiranje u trajanju od još šest meseci.

Okruglom stolu su prisustvovala tri bivša koordinatora iz Inđije, Vršca i Kikinde, koji su upoznali učesnike skupa sa problemima sa kojima su se susretali u radu, ostvarenim rezultatima kao i razlozima otpuštanja.

Predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Bogdanka Tasev Perinović kazala je da je zbog pritisaka, nekoliko koordinatora sa juga Srbije zatražilo azil u zemljama Evropske unije.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog ombudsmana, Pokrajinskog sekretarijata za zapošljavanje, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, UNDP-a u Srbiji, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji, Saveta za integraciju Roma u Vojvodini i koordinatori za romska pitanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga